Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bactosan nie usunie ci piaskowego pyłu z wody. Sugerowałbym jakieś gęste wkłady filtracyjne np zrobić filtr z silnej głowicy i waty akwarystycznej i poczekać na efekty.

Opublikowano

Z tą solą to też żeś dostał poradę :roll:. Po prostu - nie wypłukałeś piasku przed przełożeniem do akwarium i masz zawiesinę. Jak się jej pozbędziesz to woda będzie klarowna. Wata+odmulanie dna jest jedynym sensownym rozwiązaniem.

Opublikowano

mam UNIFILTR 750 UV i w nim mam watę akwarystyczną już 3 dzień zmieniam ją co 12 godz, nie wiem do końca czy to dobrze wiec proszę o radę zaraz zaczynam odmulać dno. proszę jeszcze o odpowiedz po jakim czasie po tych czynnościach mogę się spodziewać klarownej wody, czy w ogóle jest to do przewidzenia

Opublikowano

no to nieźle 3 dzień... stanowczo za mało razy przepłukałeś żwir, mój był płukany ok. 10 razy i jeszcze miałem mleko w akwa, ale 12h na dwóch filtrach wew. z watą i kryształ, zrób tak jak przedmównicy ci proponują zbierz wężykiem osad i skombinuj jeszcze jeden wew. filtr, tu ci chemia nie pomoże.

Opublikowano

Nie ma sensu ladowania chemii ,filtr mech powinien sobie poradzic jak nie w 1 dzien to w 5 , mozesz zasysac osiadla zawiesine z kamieni i robic wieksze podmiany wody +czyszczenie gabki.

Opublikowano

filtr owinięty watą, odmuliłem dni, ale jak wstałem rano to :shock: woda jeszcze bardziej mętna, a wiec w ramach desperacji postanowiłem zacząć wszystko od początku, wylałem wodę piasek przepłukałem 15 razy jak poradzili inni a nawet go wyparzyłem. zalałem baniak no i woda bez porównania kryształ, dziś rano trochę mleczna na pewno pierwotniaki ale i tak 100% lepsza dziękuj wszystkim za pomoc. pozdrawiam.