Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam

akwa 112l w tym

5 saulosi

2 afra

1 yellow

Ph ok 8

niestety nie mam w tej chwili jak sprawdzić NO

filtrację aquael 1100 turbo z dwoma pojemnikami w jednym ceramika a w drugim zeolit. Do tego jedna gąbka.

Od ponad godziny mój saulosi zaczął nerwowo potrząsać głową ( tak jakby miał skurce nerwów w lewą stronę). Pływa nerwowo trochę się ociera o piasek. Dzisiaj wlałem do wody CMF firmy Tropical gdyż wszystkie lubią czasami ocierać się o piasek i sprzedawca doradził mi żebym profilaktycznie zastosował ten preparat. Proszę doradźcie mi jak moge mu pomóc bo męczy sieta rybka. Dodam jeszcze że akwarium posiadam od 2 miesięcy a rybki wpuściłem po 2 tygodniach od zalania akwarium oraz wpuszczeniu bakterii nitryfikacyjnych.

Przed chwilą zacząl się podobnie zachowywać yellow. Pomóżcie bo choć o tej godzinie żadnych środków nie kupię to wszystkie mi padną

Opublikowano

Podmień 15% wody, włącz napowietrzanie, nie karm przez 2 dni. Prawdopodobnie masz wykrywalne w dużym stężeniu azotyny, stąd to zachowanie. Zmierz jutro no2 w jakimś zoologu i podaj.

Opublikowano

Chyba trochę spanikowałem z yellowkiem bo już się normalnie zachowuje, od pół godziny próbuję wyłowić saulosi więc moje pytanie brzmi czy odizolować go czy zostawić w głównym zbiorniku?

Opublikowano

A nie są to zaloty?Wiesz jak tarło wygląda?

BTW pomyśl redukcji,oddaj te afry i yellowki...

Ryby wpuściłeś po dwóch tygodniach od zalania nie wiedząc czy cykl azotowy się ustabilizował...poważny błąd....

Opublikowano

Podmieniłem 15% wody. Odnośnie pytania o zaloty to mimo mojej znikomej wiedzy wątpię ponieważ to wygląda jakby nim mimowolnie miotało i nie przestawało nawet jak zrobiłem popłoch w akwarium próbując wyłapać ją. Poza tym ona raczej ucieka od innych niż próbuje zwabić samice

Opublikowano

Podobnie zaczęły się inne zachowywać więc marzę aby to była jedna wielka orgia a nie poważne problemy.

Zrobiłem testy i no2 oraz no3 wyszly w kolorze mocno czerwonym

NO2 >10mg/l

NO3 > 130mg/l

NH3 na poziomie zerowym