Skocz do zawartości

Ogromne NO3-pomocy!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pewnie temat może być już nieaktualny, ale piszę o deni bo sam go "stworzyłem", gdy test sery pokazał piękny choć niepożądany głęboki czerwony kolor. ;) Prosty - rurowy. W hurtowni budowlanej kupiłem 50 metrów węża gumowego fi 10 mm, jedną końcówkę przyczepiłem do deszczownicy (zamiast zaślepki), na drugą założyłem strzykawkę /tę klasyczną od testów NO3/ Cały wąż wpakowany w karton. O wynikach poinformuję ;))

Opublikowano

Ja chcę zbudować denitrator według artykułu na stronie klubu,tylko poprostu nie mam czasu,sezon mi się zaczyna i nie mam się kiedy w ... podrapać,więc niestety chyba dopiero po wakacjach dam radę.Szkoda :( ale napisz juppi,jak u Ciebie to wyjdzie.

Dodam tylko,jeśli ktoś kiedyś będzie miał taki sam problem,jak ja i będzie czytał ten topic,to polecam ten wkład (JBL).Teraz będę go regenerował znowu.Obniża NO3,ale trzeba na to czasu i oczywiście regeneracji.Jednak pamiętajcie,to nie denitrator,nie oczekujcie zbyt wiele od tego wkładu (ale się wymądrzyłem :twisted::wink: )

Opublikowano
Dodam tylko,jeśli ktoś kiedyś będzie miał taki sam problem,jak ja i będzie czytał ten topic,to polecam ten wkład (JBL).Teraz będę go regenerował znowu.Obniża NO3,ale trzeba na to czasu i oczywiście regeneracji.Jednak pamiętajcie,to nie denitrator,nie oczekujcie zbyt wiele od tego wkładu

No ale cieszę się że jednak Ci pomógł i chcesz zwrotu kasy za to zę Ci go poleciłem i okazał się do bani :wink::D

Opublikowano

Nie no,ja wiem,że nie zawsze rady dawane na forum muszą akurat zadziałać bo tak i już. Trzeba brać pod uwagę,że coś się nie sprawdzi. U mnie coś tam działa i dzięki Wam za pomoc jeszcze raz :D

Opublikowano

po trzech dniach od startu z końcówki denitratora wylatuje woda z NO3 = 0. Zdecydowanie polecam. Sision - roboty z zamontowaniem dosłownie pół godziny. Koszt to ok. złotówka za metr bierzący gumowej rurki. Czyli całość wyjdzie taniej niż wkład JBL ;)

Opublikowano
po trzech dniach od startu z końcówki denitratora wylatuje woda z NO3 = 0. Zdecydowanie polecam. Sision - roboty z zamontowaniem dosłownie pół godziny. Koszt to ok. złotówka za metr bierzący gumowej rurki. Czyli całość wyjdzie taniej niż wkład JBL ;)

Napisz, jaki zbiornik, jaki przepływ w deni i z jakiego poziomu

na jaki poziom NO3 schodzisz w ciągu tygodnia.

Biorąc pod uwagę opisy z netu, to strasznie szybko ci wystartował,

jesteś pewien, że ta hurtownia budowlana nie sprzedaje węży

z gotowymi koloniami bakterii? :-)

Cały czas mam wątpliwości co do deni bakteryjnych, ze względu

na to, że woda z nich wychodząca jest praktycznie pozbawiona

tlenu, musi mieć tragiczny potencjał redox (określa przecież

zdolność do utleniania amoniaku do azotynów a azotynów do NO3).

A natlenić wodę do poziomu 6-8 mg/l przy 26 stopniach nie jest

jednak tak łatwo.

milc

Opublikowano

akwa 235 litrów, poziom NO3... hmmm pewnie trochę ponad 50 - ciężko ocenić kolor. kupno rurki, zalanie wodą z akwa, trochę cukru, trzy dni czekania i podłączenie (określiłem to wcześniej jako "start" - chyba błędnie, jeśli startem nazwać pierwsze zalanie węża). Po kolejnych trzech dniach: woda z węża (przepływ 12ml/ minutę - dzięki lekko przytkanej strzykawce ;>) NO3 wynosi zero... Test wody z akwa lekko pojaśniał (ae to pewnie też zasługa dwóch podmian wody po 25% w ciągu tygodnia i lżejszego karmienia ryb) - tak na oko między 30 a 40 mg/ litr. CZekam co dalej.

Opublikowano

aha - woda w kranie dziś ma ok. 10 mg/l. Tyle, że sie to strasznie waha. Jak pierwszy raz mierzyłem to się nie rózniła od wody akwariowej (stąd deni). Tak swoją drogą: ciekawe czy można przegiąć z podmianami? ;) Tzn. nie mam na myśli czegoś takiego, żeby ryby pływały w kranówie, ale /czysto hipotetycznie/: gdyby wymieniać 25% codziennie, albo co drugi dzień?? Pewnie by to zdestabilizowało wodę, co? Chociaż... gdy sie ma dobry, dojrzały biologiczny filtr? Tak tylko pytam ;))

Opublikowano

Sądzę,że nawet dobry filtr zew nie dałby rady z utrzym ywaniem parametrów ptzy tak częstych podmianach.Gdzieś tu na forum chłopaki całkiem niedawno pisali,że jak podmienisz ok.1/3 wody na tydzień to max,żeby parametry się ustabilizowały.Dlatego,kiedy coś złego dzieje się z wodą,nie można podmienić np 70% naraz.

Opublikowano

poziom NO3 w deni - nadal zerowy. Woda w akwa - NO3 = 5 mg/l.

No i w związku z tym pytanie: odłączyć deni jeśli spełnił już swoją funkcję? Czy może woda kapać za tło w dalszym ciągu?

Wodę w akwa natleniam deszczownią.