Skocz do zawartości

Proszę o pomoc !!!!!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam do WAS kilka bardzo ważnych dla mnie pytań mam nadzieję, że mi odpowiecie.

Od jakiś 2 lat, posiadam 2 ryby . znajomy przywiózł mi je z Niemiec , ale nie wiedział jakie to ryby, dopiero od 2 tygodni poznałam ich nazwę że są to:Dimidiochromis compressiceps z Malawi. 2 lata temu wpuścilam je do standardowego akwarium czyli z mieczykami , gurami itd(z niewiedzy co to za gatunek) , niestety wszystkie ryby wyginęły oprócz labeo i kirysków. Żyją sobie w akwarium 120 litrów, niestety wychowały się przy mocnym oświetleniu, żywione były pokarmem płatkowanym, są płochliwe, i prawdopodobnie mam parkę samiec jest trochę ubarwiony zaś samica jest srebrna i mniejsza. Zmienłam im pokarm najpierw dalam im kryl,ale nie były w ogóle zainteresowane, później zdecydowałam się na ochotkę, na którą po 3 dniach się skusiły.

Moje pytania brzmią:

1. Czy powinnam zmienić im oświetlenie na łagodniejsze, pomimo tego, że wychowały się przy normalnym, standardowym?

2. Czy chcąc położyć im kamienie muszę kłaść styropian i użyć piasku, ponieważ na dnie mają żwir 4 mm?

3. Czy na tak małe akwarium mogę dokupić jakieś ryby, jak mogę to jakie (oprócz 2 sztuk Dimidiochromis compressiceps z Malawi, żyje w nim jeszcze 1 grubowarg, i 4 kiryski) jak tak to jakie?

4. Pewna osoba powiedziała, że są wychudzone, jak mam je karmić, żeby było z nimi wszystko w porządku?

5. A i samiec strasznie gania samicę, i martwię się , że ją zamęczy, czy mogę coś w tym kierunku zrobić, czy dać im spokój :wink: ?

Opublikowano

Ten dimiodochromis jes jedną z największych ryb z Malawi trzymaną w akwariach, samiec dorasta do 23cm. To agresywny drapieżnik i absolutnie nie nadaje się do towarzyskiego akwa 120 litrowego. Najlepsza opcja to sprzedać rybę/oddać do sklepu i nie męczyć jeśli nie ma się odpowiednich warunków.

Opublikowano

Akurat tej rybie ilość światła nie jest obojętna, są przesłanki za tym.że będzie stresowała się w jasnym akwa na otwartej przestrzeni.Co nie zmienia faktu że to pomyłka i niestety nietrafiony prezent.

Opublikowano

Bardzo mozliwe jesli chodzi o swiatlo, nie znam tej ryby. Sorki za blad w takim razie. Ale jesli chodzi o wiekszosc ryb to im wszystko jedno :)

Opublikowano

kurczę trochę szkoda mi je sprzedać :( albo oddać, trochę się do nich przywiązałam... mąż miał w zamiarach kupić akwarium 300 litrów, ale wy mówicie że dla niej to też za mało miejsca, szkoda, ponieważ zaczęły mnie te ryby fascynować. No ale muszę to teraz przemyśleć... może zakupię większe akwarium...

A NA TEJ STRONCE JUŻ BYŁAM WCZEŚNIEJ I CZYTAŁAM O NICH, BO TO JEDYNY ARTYKUŁ O TYCH RYBACH W NECIE JAKI UDAŁO MI SIĘ ZNALEŹĆ

Nie pisz posta pod postem i nie krzycz! Kunta

Opublikowano
mąż miał w zamiarach kupić akwarium 300 litrów, ale wy mówicie że dla niej to też za mało miejsca, szkoda, ponieważ zaczęły mnie te ryby fascynować. No ale muszę to teraz przemyśleć... może zakupię większe akwarium...

To akwarium powinno mieć min.250cm. długości bo compressiceps w akwa potrafi przekroczyć 25cm.

Opublikowano

IMHO i 2 metry wystarczą bez problemu, MARS miał te piękne drapieżniki w 194 czy 197 i to nie problem ... jednak nie sama długość sie tu liczy ważny jest w ogóle litraż zbiornika i przestrzeń jaką damy rybie.

Więc rada może być jedna ... kup standardowe 200x60x60 i będzie OK ;).

Opublikowano

Teraz mają około 15 cm samiec i 10 samica i mają 2 lata to one mogą jeszcze urosnąć? Dzięki za rady , a gdybym zmieniła im te akwarium na większe to mogę jakieś ryby do nich dokupić czy raczej powinny pływać same? Jak stwierdzicie że mogę to napiszcie proszę jakie, mam w zamiarach kupić akwa 375 jednak