bigb Opublikowano 18 Stycznia 2011 #1 Opublikowano 18 Stycznia 2011 Witam, w moim zbiorniku pojawią się młode maingano i saulosi. Teraz mam pytanie: czym je najlepiej karmić, granulatem, płatkami, tabletkami, mrożonkami?? Jakiej wielkości zakupić pokarm (chodzi mi o wielkość granularu, płatków)? Czy sa jakies specjalne sposoby na przygotowanie pokarmu dla 2cm maluchów?
Perez666 Opublikowano 18 Stycznia 2011 #2 Opublikowano 18 Stycznia 2011 Tak małe ryby najlepiej karmić rozdrobnionymi płatkami. Rozmiaru płatków nie ma ,natomiast granulat kup najmniejszy dostępny(baby,mini).
bigb Opublikowano 18 Stycznia 2011 Autor #3 Opublikowano 18 Stycznia 2011 Perez666tak masz rację głównie mi chodziło o granulat, dostałem mini. A jak z karmieniem mrożonym wodzieniem, są jeszcze za młode??
Perez666 Opublikowano 18 Stycznia 2011 #4 Opublikowano 18 Stycznia 2011 Ja mrożonkami w ogóle nie karmię,ale imho nie powinno im to zaszkodzić(jeśli oczywiście w mrożonce nie ma jakiegoś badziewia).
bigb Opublikowano 18 Stycznia 2011 Autor #5 Opublikowano 18 Stycznia 2011 imho nie powinno im to zaszkodzić(jeśli oczywiście w mrożonce nie ma jakiegoś badziewia). No właśnie, tego się obawiam i chyba narazie mrożonkom podziękuję
Malpat Opublikowano 18 Stycznia 2011 #6 Opublikowano 18 Stycznia 2011 Świetny jest cyklop dla młodych ryb. Polecam również tabletki ze Spiruliną.
bigb Opublikowano 18 Stycznia 2011 Autor #7 Opublikowano 18 Stycznia 2011 Jako podstawowe pokarmy chyba będą: Tropical Spirulina super forte, Hikari Cichlid Gold, Dainichi Veggie Deluxe lub HIKARI Cichlid Excel
yaro Opublikowano 18 Stycznia 2011 #8 Opublikowano 18 Stycznia 2011 ja nie kupuję innych pokarmów tylko rozdrabniam ten co mam, granulki rozbijam w mak i podaje im taki drobny. Szkoda mi kasy na pokarm "baby" bo zawsze wcześniej wyrosną mi młode niż zjedzą go cały.
eljot Opublikowano 18 Stycznia 2011 #9 Opublikowano 18 Stycznia 2011 Yaro chyba że chodzi o Dinichi bo z rozmiarami powyżej baby mają problem nawet dorosłe saulosi
bigb Opublikowano 20 Stycznia 2011 Autor #10 Opublikowano 20 Stycznia 2011 To znowu ja i znowu mam mały problem. Moje saulosi to straszne żarłoki i pucują prawie wszystko nim pokarm doleci bliżej dna gdzie rządzą maingano. Pokarm to hikari excel, wersja mini, namaczany o dorozgniatany; drugi pokarm to tropical spirulina 36%. Generalnie nie wiem jak mam ten pokarm podawać żeby maingano też coś miały z posiłku. W tej chwili nie dostają dużo pokarmu bo pokazały się małe skoki NO2 i NO3.
Rekomendowane odpowiedzi