Skocz do zawartości

zachowanie labido yellow zaloty czy walka o teren

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam z powodu "zasiania" przez mojego samca samicy odizolowałem ją bo strasznie ją ścigał.

Zakupiłem nową samice (pewna na 95% że samica) by jaką miał , lecz ją strasznie ściga nie wiem czy to zaloty czy walka o teren (istnieje 5% że to samiec) . Jak rozpoznać co do niej czuje ? Nowa jest drugi dzień.

Opublikowano

Wyślij sms o treści : co czuje pod nr.4488...

A tak na poważnie - nowa samica, to porównywalne z wrzuceniem "starej" samicy po inkubacji po ok 20-30 dniach. Dostaje manto i tyle. Nowy samiec pokazuje jej gdzie jej miejsce. Ot tyle. Samiec widać jest jakimś agresorem i tego nie zmienisz.

Imo największym błędem było odłowienie samicy, która także dostanie po dupie jak wróci do baniaka.

Opublikowano

Jeszcze wiekszym bledem jest trzymanie tych ryb w parach i dokupowanie do doroslych osobnikow innych ,strasznie ja scigal wiesz dlaczego? bo jego agresja jest skupiona tylko na niej i pewnie nie wiesz czemu tak sie dzieje ? poniewaz niema innych samic tego gatunku.

Ciesz sie ze masz w miare lagodny gatunek u np;auratusa takie kombinowanie to smierc niemal kazdej nowej samicy.

Opublikowano
nowa samica, to porównywalne z wrzuceniem "starej" samicy po inkubacji po ok 20-30 dniach. Dostaje manto i tyle. Nowy samiec pokazuje jej gdzie jej miejsce. Ot tyle. Samiec widać jest jakimś agresorem i tego nie zmienisz.

Imo największym błędem było odłowienie samicy, która także dostanie po dupie jak wróci do baniaka.

Z tego co wyczytałem to przed rzuceniem nowych czy też starych po inkubacji wskazane jest wyłowienie wszystkich przemeblowanie wystroju i wrzucenie z powrotem , w ten czas bedą zajmować od nowa rewiry .(Dobrze ?)

Jeszcze wiekszym bledem jest trzymanie tych ryb w parach i dokupowanie do doroslych osobnikow innych ,strasznie ja scigal wiesz dlaczego? bo jego agresja jest skupiona tylko na niej i pewnie nie wiesz czemu tak sie dzieje ? poniewaz niema innych samic tego gatunku.

Ok w parach odpada to oddzieliłem.

Wyjście jest jak wrzuce jeszcze dwie samice?

Dla sprostowania to jak zakupiłem Labodo 3szt. na samym początku to były zbyt małe ,okazało się że jest jedna samica i dwa samce w tym jeden dużo młodszy.

Po obserwacjach zauważyłem że samica jest "zasiana" więc postanowilem ją odlowić by pomóc młodym (jeszcze nigdy nie miałem ).

By utrzymać równowage zakupiłem nową samice . Również po obserwacjach widze że ten najmłodszy (już dorasta i interesuje się samicą) ,więc wg was co zrobić ?