aarset Opublikowano 3 Stycznia 2011 #1 Opublikowano 3 Stycznia 2011 Kupiłem ostatnio lampę HQI 70W w komplecie z żarnikiem AM Aqualine 10000 (13000K) i jakoś nie pasuje mi jego barwa. Stąd pytanie: czy ktoś używa żarnika jak w tytule? Jeśli tak, to będę wdzięczny za opinie na jego temat. Chętnie wysłucham również opinii na temat używanych przez Was innych żarników o temperaturze barwowej powyżej 10000K.
makok Opublikowano 4 Stycznia 2011 #2 Opublikowano 4 Stycznia 2011 ja miałem doświadczenia z 5200k noname i najładniejszy 8800k Spalite też od BLV - świeci ładnie, w Twoich zakresach nie testowałem
Michal_Chrzanowski Opublikowano 4 Stycznia 2011 #3 Opublikowano 4 Stycznia 2011 ja uzywam BLV 10000K i jestem zadowolony, moim zdaniem to najlepsza temperatura barwowa dla Malawi. Pieknie wybarwia ryby. Mam test 5200K i to jest żółta porażka...
aarset Opublikowano 17 Lutego 2011 Autor #4 Opublikowano 17 Lutego 2011 Zakupiłem jednak ten żarnik więc postanowiłem dopisać kilka zdań w temacie, może komuś się przyda. Porównanie żarnika AM Aqualine 10000 (13000K) i BLV 14000K Nepturion wypada zdecydowanie lepiej na korzyść tego drugiego. Daje on bardziej przyjemną barwę światła niż żarnik AM, który daje lekko zieloną poświatę. Światło jest białe, delikatnie wpadające w błękit co jeszcze potęguje wrażenie krystaliczności wody. Wydaje mi się, że przy BLV jest trochę mniej światła, ale może to tylko moje odczucie tak samo subiektywne jak i ocena barwy. Zdecydowanie trafiłem w swoje gusta
danielj Opublikowano 10 Kwietnia 2011 #5 Opublikowano 10 Kwietnia 2011 A u mnie ten żarnik daje trochę żółtego:( Ale to może dlatego , że na elektronicznym stateczniku? Podobno na magnetycznym lepiej świeci:) Lampa 250W E40 , balast Ellbal.
aarset Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Autor #6 Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Danielj, ale mówimy o żarnikach o różnej mocy, a jak zapewne wiesz, mogą świecić trochę inaczej
danielj Opublikowano 10 Kwietnia 2011 #7 Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Tak na pewno odczucie jest inne:) Trzeba by zobaczyć i porównać na żywo. Ja piszę o swoim żarniku , o tej mocy i takim stateczniku.
Rekomendowane odpowiedzi