Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam

widzę ,że wywołałem przysłowiową "burze w szklance wody"

napisze jeszcze tak ... bo to trzeba filtra a nie "filtra"

niektóre z tańszych modeli odbiegają i to znacznie od deklarowanego przez producentów przepływu, może stąd różne obserwacje , różnych kolegów ;)

po co zaraz tak nerwowo:D

pozdrowił:D

PS. nadal twierdzę , po obserwacji PH802 - 1500l/h w baniaku 300l , że to i tak będzie z zapasem w 240l , 2000l/h są zbyteczne

PS2. mam jeszcze filtr wew. o przepływie 2000l/h i powiem ,że nie umywa się do wyżej wspomnianej 802ki , szybciej spada przepływ i traci swą moc

Np eheim 2252 o przepływie 1200l/h z tego co słyszałem jest odpowiedni nawet do 500l.

Więc warto posłuchać rad innych i przemyśleć dwie wersje.

Opublikowano
Może i jest ale dla gupików, nasze ryby bardzo brudzą i nadfiltracja mechaniczna jest wskazana.

BTW ponad 400zł. za taki filterek to przesada.

Wydaje mi sie , że nie widziałeś nawet tego filtra .

Opinie osób , które mają ten filtr są inne .( piszą , że warto )

Opublikowano

Przecież to subiektywna ocena, zależy od ustawienia sobie cyrkulacji w zbiorniku, ilości napchanych dekoracji,gestości wkładów,częstości czyszczenia itd. Jakkolwiek mocniejszy jest zawsze mile widziany, zawsze lepiej przykręcić kurek niż mieć filtr zbyt słaby.

Opublikowano

Czytam i czytam, i czytam... Powiem tak:

Sam zadecyduj co chcesz kupić, po co Tobie opinie innych skoro jest napisane, że nawet do 300L ten filtr starczy. Ja raz na 2-3 tygodnie pomimo mocnej cyrkulacji muszę wyrównać dno, bo moje pyśki świetnie radzą sobie z prądem i potrafią tak usypać piach przy dnie (a mam go 8cm wzwyż) , że całą cyrkulację szlag trafia nie wspominając już o ozdobach (kamienie łupki).

Kup to co uważasz za stosowne i podziel się z nami swoimi obserwacjami po 2-3 tygodniach użytkowania.

Bardzo pozdrawiam ;)