Skocz do zawartości

Labidochromis caeruleus "yellow" z ikrą a zbrojnik niebieski

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jak w temacie mam oba gatunki ryb a labido samica wygląda na "zasianą" czyli nosi w pysku i kre.

Pytanie mam takie czy zbrojniki się do złozonej ikry nie będą dobierać ?

Zbrojniki dość mlode 3-4cm/

Opublikowano
Witam,

Jak w temacie mam oba gatunki ryb a labido samica wygląda na "zasianą" czyli nosi w pysku i kre.

Pytanie mam takie czy zbrojniki się do złozonej ikry nie będą dobierać ?

Zbrojniki dość mlode 3-4cm/

hahah kolega pewnie nie wie ze pyszczaki inkubuja ikre w pysku stąd to idiotyczne pytanie.

Opublikowano
Z tego co wyczytałem to z pyska do piasku przenoszą (o ile się niemyle). I tu się martwie .

Pomyliłeś z jakimiś innymi pyszczakami (gębaczami), nasze malawijskie wypuszczają z pyska gotowy narybek, ze strony zbrojnika inkubującej samicy nic nie grozi.

Opublikowano

i tu się zdziwicie, ale to przypadek raz na tysiąć , moja samiczka przed wcześniej wypluła ikrę, narybek jeszcze z pęcherzykami leżał na piasku , nie potrafiąc jeszcze się unosić , w pierwszej kolejności zajeły się nimi włąśnie złote zbrojniki albinos. Przetrwało tylko 7 sztuk :(

Opublikowano

Paputek to nic dziwnego, zdarza się że niedoświadczona czy przestraszona samica przedwcześnie wypuści młode, połknie ikrę (jest na forum parę wątków) a że glonojady sobie podjadły - chyba żadna ryba nie pogardzi ikrą czy też maluchami, nie ma to jak świeże mięsko :wink: