Jump to content

parametry wody- odpowiednie?

Recommended Posts

Posted

witam

zmierzylem dzis parametry wody (przed podmiana, podmiana co tydzien okolo 100l w akwa 425l) i wyszlo cus takiego:

PH-8,4

KH-10

GH >14

NO2-0 mg/l

NO3-50 mg/l (i tu mam problem bo cos bardzo duza ta wartosc)

co myslicie o tych wartosciach?

zawczasu sie przyznam ze w baniaku jest przerybienie okolo 35 ryb (czekalem az sie wybarwia zeby dobrac haremy) i w najblizszym czasie (pewnie w tym tygodniu ostra redukcja do okolo 16 sztuk, docelowo 4 gat. po 1+3, hongi, yellow, maingano, redy), filtruje JBL profi 500, PH802, fluval 4+ i weipro tc 3500

Posted

Sprawdź, jakie masz NO3 w wodzie, której

używasz do podmian. Ja mam w kranie 15 mg/l.

25% podmiana taką wodą zbije ci NO3 z 50 do ~42 mg/l,

więc o jakieś 8 mg/l, czyli nie rewelacyjnie. Pewnie

na takim poziomie masz tygodniową produkcję.

Bez związku z tematem - masz sporo filtracji mechanicznej,

nie masz pralki w akwaium?

milc

Posted

mala pralka jest (ale troszke sie zmniejszy bo wywalam fluvala4+ a wrzucam fluvala 305)

odnosnie tematu mam nadzieje ze NO3 sie zmniejszy po zubozeniu obsady (w JBL mam ceramike a we fluvalu 305 zaloze zeolit- moze cos pomoze)

test wody kranowej:

no3- 10mg/l

no2- 0 mg/l

parametry sprawdze ponownie po redukcji i remanencie w akwa (mam nadzieje ze sie zmienia->no3)

pozdr

TESTY JBL 5in1 (paskowe)

Posted

Testy paskowe z mojego doświadczenia mogą

służyć tylko do np. codziennych pomiarów, ale

tylko w celu "wykrycia, czy nie zbliża się

katastrofa". Wynik i ocena kolorystyki NO3

w testach paskowych JBL i Tetry jak dla mnie

zależą często od pogody i humoru (pasków :-)

Sensownie się sprawdzają jeśli chodzi np. o wykrycie

NO2 - jest albo nie ma - albo NO3 przy kontroli

denitratora - jest albo nie ma.

Wielokrotnie zdarzyło mi się, że kiedy wg mnie

paskowy pokazywał NO3 około 50, zmierzenie

dokładnym testem JBL (fajny w użytku) czy też

Tetry pokazywało ~15.

Przyznam się tutaj - od trzech tygodni do podmian

stosuję wodę źródlaną z Żywca (NO3 ~0), no, ale

ja to truskawki cukrem posypuję, parafrazując

znany kawał :-)

milc

Posted

no wlasnie to mnie dziwi poniewaz jakies 2 tyg temu mierzylem no3 i no2 testami dedykowanymi tylko tym czynnikom (test no3 i osobny do no2) i wynik no2 wyniosl 0 a no3 (nie pamietam dokladnie) ale byl duzo mniejszy od 50?

i jak tu dojsc do sedna?

chyba masz racje ze paskowe sa dobre do pomiaru wgladowego a nie dokladnego;(

jakie testy no3 i no2 polecilbys mi?

dzieki za zainteresowanie

pozdr

Posted

NO2 mam tylko Tetry, więc innych nie znam.

Przy wszystkich testach Tetry trzeba pamiętać,

że odczyt mocno zależy od oświetlenia, i zgodnie

z ich zaleceniami trzymać fiolkę około 1 cm od

powierzchni skali barwnej.

Jeżeli chodzi o NO3 mam Tetry i JBL, i JBL mi się

wygodniej używa, i pomiar jest sensowniejszy,

przesuwasz dwie próbki - wodę i wodę z odczynnikami

nad skalą barwną i patrzysz kiedy się zrówna kolor.

Poprawia to i odczyt koloru, i eliminuje problem

kąta i siły oświetlenia padającego na fiolkę, który

w Tetrze i innych testach występuje.

milc

Posted

Niama problema :-)

Przy okazji, ty coś kombinowałeś ze świetlówkami

Sylvania, na czym stanęło?

Bo ja ostatnio wyłączyłem tylną świetlówkę (zostawiłem

tylko Power-Glo z przodu) i po kilku dniach mogę

ocenić, że jest lepiej - lepszy kontrast kolorów ryb,

a wtedy, kiedy potrzebują, mogą odpocząć w cieniu.

Jaby zbiornik nabrał głębi, tak że polecam próbę

zastosowania tylko jednej lampy. Za to, tak czy

inaczej, muszę coś wymyślić do doświetlenia

nurzańców w rogach, bo kiepsko im idzie, a zauważyłem,

że jeżeli przesunę belkę w lewo lub prawo, nurzańce

po tej stronie się ewidentnie rozweselają, więc to

raczej światło a nie mało azotanów stanowi problem :-)

milc

Posted

odnosnie swietlowek to kupilem ostatecznie groluxa i aquastara (calosc wyniosla z przesylka jakies 115 zl czyli cena jednego power-glo, swietlowki 150 cm 58W) , mimo bardzo wielkich checi nie zamontowalem jeszcze obu swietlowek jednoczesnie (ale sprawdzalem kazda z osobna i efekt zarowno aquastara jak i groluxa naprawde niezly- kolory ryb az "daja" po oczach, ps na dniach jak juz pisalem planuje remoncik w baniaku wiec napisze wrazenia z obu swietlowek po wymianie)

odnosnie roslin (nie wiem czy to wina zwiru koralowego czy czegos innego) ale zadna roslina sie u mnie nie trzyma (nawet kryptokoryny padaja po okolo 2-3 tyg, a valisineria tylko wegetuje w jednym miejscu)

pozdr

Posted

To zrób koniecznie te dokładne testy azotanów,

bo pewnie nie masz 50 mg/l i roślinki papu nie mają :-)

milc

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.

• Obsada mało urozmaicona kolorystycznie, tak moja subiektywna opinia
    • Maluszki Red Rubina: Samiczka Samiec   I inne       Pierwsze fotki, samiczki i samca, to ryby, które dałem do roślinnego jak miały tydzień. teraz mają 3cm. Pozostałe fotki to młode, które trzymałem w kotniku ok 2 miesiące i teraz dałem dopiero do roślinnego i te mają ok 2cm, mimo że były bardzo regularnie i obficie karmione. To pokazuje, jak ważne jest dla ryb środowisko, w którym żyją, szczególnie we wczesnym etapie. W roślinnym oprócz regularnych posiłków miały dodatkowo florę i mogły podskubywać glony przez cały dzień. Miały też zapewnioną lepszą jakość wody, ze względu na filtrujące ją rośliny. Jest to dobra lekcja na przyszłość.
    • Takie haremy żeby stworzyć to musisz kupić 12/15 sztuk danego gatunku na start. Ja zamiast yellow dałbym maingano i będzie "pico bello".
    • Tak, już mam formatki docięte, stelaż i pokrywę robię sam bo ceny gotowców trochę dobiją, a tak profile z złomu spawarka i wio 😉
    • Czy według was niżej wymieniona obsada będzie ok dla początkującego Metriaclima estherae red red 2+5 Labeotropheus trewavasae thumbi west mc/ob 2+5 Labidochromis caeruleus yellow 2+5 Jeszcze można z 7 sztuk dorzucić ale sam nie wiem jakie, dostałem również informację że w takim zbiorniku jak mój to 60-80 sztuk 😳 ale to chyba przesada  Dzięki za porady 
    • "Jakie wymiary gąbki i ppi ? Ile i jakich mediów filtracyjnych ? U mnie przy takiej ilości mediów powinien być efekt samoczyszczenia... chyba że zarośnie pierwsza gąbka. Trzeba poczekać i zobaczyć  10 mc byłoby ok " Gąbka 50x50x5 30ppi. Tyle że potem woda leci do FX6 i Ultramax 2000 a tam też gąbki i chyba z 5 różnych ceramik. Zastanawiam się nad kaseciakiem - wg aquariumscience.org wychodzi mi najlepsza filtracja to taka bez mechanicznej gdzie jedno złoże ogarnia wszystko, im więcej "syfu" tym lepiej. Ile gąbki musiałby mieć kaseciak? Jak wygląda ten szklny filtr u Ciebie - od razu zrobiony razem z akwa? Jest doklejony czy wisi zaczepiony? W latach 90 miałem coś takiego - możesz pokazać foto?
    • Wiem że będę żałował bo już drugi raz żałuję 😁. Przejrzałem ceny na na rynku, akwarium o dnie 125x55 cm jest nie standardowe i kosztuje dwa razy drożej niż 120x40. I to w moim przypadku ma znaczący wpływ na wybór. Między kwotami prawie 1400zł a niewiele ponad 500zł (+ oczywiście dostawa w obu przypadkach) ma dla mnie znaczenie. Pozostaję przy mniejszym akwarium. Plan mam taki wzmocnić szafkę tak pisaliśmy wyżej: plecy z płyty meblowej 18mm i solidne nogi pod pionowe płyty dzielące szafkę na trzy części. Do przemyślenia mam jeszcze podpory bliżej przodu blatu, o których pisałem. Ewentualnie takie przygotowanie szafki żeby zawsze można było je dołożyć.
    • Wreszcie się stało🙃 od pomysłu do realizacji minął okrągły rok...  Stoi zalane, aranżacja już na gotowo. 70 litrów kształtek K1 po prawie 3 miesiącach moczenia w sumpie kolegi wróciło na swoje miejsce. Będę monitorował parametry ale myślę, że będzie raczej szybki start i zarybianie w przyszłym tyg. Jak tylko się nic nie wysypie po drodze.  Jak na pierwsze akwa z tym biotopem myślę, że wyszło nawet w miarę😉 oto efekt:
    • W Malawi z powodu braku lub śladowej ilości roślin nie spotkałem się z problemem z DOC. Problemy są z NO3 właśnie z powodu braku roślin. Dlatego jest sens używania żywic.  U mnie od wielu lat Purolite A520E. Pierwszą wymieniłem po chyba 8 latach. W sumie niepotrzebnie bo dalej działała.
    • Ja np podmieniam około 45% wody i staram się robić to regularnie. Woda jest ok. Ale problemy mogą się pojawić jak stwierdzisz że będziesz podmieniać np 10% wody albo robić tylko dolewki, albo to wszystko np co 2-3 miesiące. Wtedy może być kłopot. Każde akwarium jest inne i w niektórych będzie wszystko szło łatwo a w niektórych prawie identycznych trzeba bardziej dokładnie wszystkiego pilnować.  Pomyśl o "ustrojstwie" do podmiany wody, najlepiej z podwójnym filtrem węglowym i będzie dobrze. Małe ryby mało smrodza i wszystko długo działa wręcz idealnie, a dopiero jak podrosną i jest ich dużo to robi się malutki rybny chlew Używałem różnych żywic a teraz już mi się nie chce żadnych używać i najlepsze co można zrobić to podmiana wody.  Oczywiście to moje zdanie:) 
  • Topics

• Images

• Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.