Skocz do zawartości

Moje spostrzeżenia po 3 latach przygody z Malawi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
msobo nadają cały czas koloru w akwarium bo samce są czarno srebrzyste a samice pomarańczowe rozjaśniają zbiornik

Ja bym powiedział raczej granatowo-błękitne a samice bardziej żółtawe :wink:

Opublikowano

Ja sie troche dziwie ze tak temperamente osobniki ktore masz zdolaly sobie podzielic akwarium na tyle rewirow w 120cm, jezeli 2 samce hongi podzielily sie na pol to jak podzielily sie 2 samce magungi i 1 samiec mpangi... 5 wybarwionych samcow tak terytorialnych ryb w takim malym zbiorniku jest dla mnie zjawiskiem dziwnym.

Opublikowano

bo w tym gąszczu ryb, niestety zatraciły swoje naturalne zachowanie, podejrzewam również że gdybyś postawił swoje ryby przy rybie która może "zaszaleć" w akwarium zobaczył byś gołym okiem różnicę i w ubarwieniu.

Niestety jednym starczą półśrodki inni na to by się nie zgodzili.

Opublikowano

Być może moja radość jest przedwczesna ze spokoju w akwarium, rybki są młode, co prawda podchodzą do tarła, ale mam je dopiero pół roku.

Aktualnie wybarwione są: 2 msobo, 2 hongi ,1 mphanga

1 hongi beta zajął 1 kamień z lewej str., drugi hongi wg. mnie alfa bo wiekszy, zajmuje środek ,ale żadnego konkretnego kamienia się nie trzyma, poprostu przegania niezbyt agresywnie pozostałe towarzystwo ze środka.

Msobo podzieliły zbiornik na 2 części ale wyżej pływają wyraźnie w wyższych partiach zbiornika,

Mphanga zajęła prawy duży kamień przy filtrze wew.

Pozostała gawiedź pląta się albo w górnych partiach ale częściej pływają i chowają się wśród liści tej ogromnej żabienicy.

Generalnie cała obsada jest widoczna a zwłaszcza do karmienia to już wszystkie się pojawiają.

Zobaczymy co będzie dalej ale jak na razie jest spokój, z moich obserwacji wynika że wielkie liście roślin stworzyły w pewnym sensie naturalne rewiry i to w toni zbiornika, zajmowane np przez jednego msobo i resztę drobnicy.

Myślę iż w zasadzie można zamknąć temat dam znać za kilka miesięcy co i jak , czy się zrobiło "gorąco " bo jak wcześnie napisałę moja radość może być przedwczesna

Powiem tylko że z moich obserwacji kilku gatunków które miałem agresywne i to bardzo okazały się johanii i Maingano a najspokojniejsze Yellow

Opublikowano
Być może moja radość jest przedwczesna ze spokoju w akwarium, rybki są młode, co prawda podchodzą

Powiem tylko że z moich obserwacji kilku gatunków które miałem agresywne i to bardzo okazały się johanii i Maingano a najspokojniejsze Yellow

No i tu pies może być pogrzebany. U mnie maingano były spokojne, może to kwestia towarzystwa z kim są, bo do redzika i do P. elongatusa nie startowały, a do Petrotilapi i acei tym bardziej.

Opublikowano

Po 6 miesiacach ryby nie sa jeszcze w pelni dorosle a napewno nie osiagnely wymiaru, ciekawe co bedzie jak hongi dorosnie do 13cm a msobo do 12cm pewnie do tego czasu zostanie tylko po 1 samcu z danego gatunku :mrgreen:

P.s myslalem ze taki uklad funkcjonuje juz 3lata a tak wszystko jeszcze przed Toba.