Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

P.membe deep + rdzawy

C.afra red top Likoma/Cobue/jalo reef...(lub inne) + rdzawy

P.elongatus mpanga/chewere/neonspot...(lub inne) + rdzawy

p.s jezeli ja bym mial sie zdecydowac na rdzawe w gre wchodzila by tylko odmiana super red.

• 1 rok później...
Opublikowano

żeby nie rozpoczynać nowego wątku zapytam tutaj, mianowicie mam akwa 160L 100x40x40 i w nim pływa sobie saulosi 2+4 i 1 tak bardzo zdominowany że zrobił się z powrotem żółty. Chciałem coś dorzucić do tego układu, zmniejszyć saulosi do 1+4 i wrzucić coś niebieskiego? Może mainagano?

Opublikowano

Po pierwsze to wywal tego jednego samca bo z tego co piszesz to ma pszechlapane, ja właśnie u siebie sprzedaje jednego samca saulosi i zostawiam tylko jednego w zestawieniu przy 200l akwa 1+4 saulosi i 1+4 neon spot i to wszystko:)

Opublikowano

piwek89 dokładaj śmiało maingano,fajne rybki:inny kształt,inne zachowanie,paski poziome,same zalety.Jeśli chcesz dołożyć drugi gatunek to zostaw na razie te dwa samce jak dojdzie więcej rybek to może dominant trochę odpuści i będziesz miał dwa piękne samce saulosi.Poobserwujesz i ewentualnie odłowisz słabszego samca jak będzie potrzeba. Jak chcesz to Ci wyślę filmik z mojego akwa na pocztę.Mam te dwa gatunki w 240l.

Opublikowano

Nie najlepszy pomysł z dodaniem drugiego gatunku do tak małego akwa.

Musiałbyś ograniczyć haremy do minimum a i tak przypadałoby za mało wody na rybę...

No i maingano nie utrzyma się w tak małym szkle w układzie 1+3, co de facto byłoby dobrym wyjściem(1+1/2).

Niestety ale szkiełko nie pozwala na szaleństwa z obsadą...;)

Opublikowano

Nie chce podważać zdania bardziej doświadczonych kolegów,ale miałem w 160l 2+3 saulosi i 1+3 maingano.Było idealnie.Nie dawno zmieniłem na 240l i powiało nudą.Dokupiłem 4 samice saulosi i jedną maingano i jest ok.Zastanawiam się nad dodaniem 3 samca saulosi,lub 2 maingano,żeby rozruszać trochę dwa samce,które praktycznie nie wychylają się poza swoje rewiry.Odnoszę wrażenie że moje rybki czuły się bardzo dobrze w 160l baniaku,ale może moje ryby to wyjątkowo spokojne egzemplarze.Zawsze można zredukować.

Opublikowano

Generalnie to posiadam 2 baniaki, mianowicie 200L 100x40x50 gdzie pływają aż 3 gatunki maingano 1+1 (problem ze znalezieniem samic), yellow 1+4, oraz acei 1+3 i właśnie tą 160L z saulosi. Zdaję sobie sprawę że 3 gatunki na 200 to za duzo, za dużo i na dodatek acei, ale stan ten utrzymuje się od około roku i nic złego się nie dzieje, dominant maingano ma swój rewir, i w akwa panuje spokój. Wiem także że najlepszym rozwiązaniem jest sprzedać 2 akwa i kupić duże, ale nie mam miejsca na jedno duże. 200 moim zdaniem prezentuję się fajnie i właśnie brakuje mi czegoś w 160L. Może ma ktoś jakiś ciekawy pomysł odnośnie mojej sytuacji?