Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich na forum,

jestem tu nowy aczkolwiek z akwarystyką mam już kilkuletnią przygodę,

od dłuższego czasu rozmyślam na malawi ale nie wiem czy baniak mnie puszcza ( 90 dł x 50 gł x 60 wys!) jest to wystarczający litraż tylko że wysokość mnie martwi, wszędzie podkreślają że do malawi ma być długie i nie wysokie a tu jest troszke inaczej,

Pytania:

1. Z jakimi problemami sie spotkam mając tak nieforemne akwarium?

2. Czy nadaje się w ogóle do założenia malawi?

3. W jai sposób można by było zagospodarować takie akwa żeby nie wyglądało puste? (pyszczaki to ryby przydenne) a co z resztą toni?

4. a teraz nie wiem czy się nie wygłupie.... można pyszczaki łączyć z innymi gatunkami ryb? tzn o podobnych wymaganiach w zględem parametrów wody itd

5. Jesli już mi odradzicie malawi :/ to może macie jakieś doświadczenia, pomysły na jakiś inny ciekawy biotyp do tak wysokiego akwarium

Za wszelaką pomoc z góry dziękuję

Nowicjusz

Opublikowano

Pytania:

1. Z jakimi problemami sie spotkam mając tak nieforemne akwarium?

Przeszkadzało by mi że jest za krótki niż ze za wysokie.

Ale możesz IMHO w nim trzymać dwa łagodne stadka małych pielęgnic

2. Czy nadaje się w ogóle do założenia malawi?

Na upartego tak ;)

3. W jai sposób można by było zagospodarować takie akwa żeby nie wyglądało puste? (pyszczaki to ryby przydenne) a co z resztą toni?

nieprawda, pływają po całym akwarium

4. a teraz nie wiem czy się nie wygłupie.... można pyszczaki łączyć z innymi gatunkami ryb? tzn o podobnych wymaganiach w zględem parametrów wody itd

NIE

5. Jesli już mi odradzicie malawi :/ to może macie jakieś doświadczenia, pomysły na jakiś inny ciekawy biotyp do tak wysokiego akwarium

Skalary

Opublikowano

małe stadko 1+3,4

a pielęgnice musisz sam wybrać, na forum było nie raz.

łagodne to troszkę na wyrost, bo i najspokojniejsze są i tak diabełkami

Opublikowano

akwarium sie nadaje dla malego haremu saulosi albo innego ktory ci sie niepozabija w srodku

zbiornik chodz dlugosciowo niewielki ale za to pojemny

wysokosc tez sie liczy , wiele zdominowanych ryb wlasnie plywa pod powierzchnia wody i w gornych partiach

mysle ze smialo mozesz rozpoczac swoja przygode z akwarystyka w tym zbiorniku

Opublikowano

Wielkie dzięki!! pocieszyłeś mnie :) :) a mam pytanie dotyczące wystroju... nie będzie żadnych roślin a więc jak zagospodarować środkową i górną część baniaka.....? na dole jakieś skałki (jakie?) a u góry? macie jakieś pomysły? czy pozostawić puste tylko dać jakieś ciekawe tło strukturalne?

Opublikowano

Odesłałbym się do lektury FAQ bo aż się prosi.. ale ostatni raz,żeby nie odstraszać nowego narybku :]

Na twoim miejscu zrezygnowałbym z tła, zakryj czymś zadnią szybę, czarne pcv, czarna/niebieska folia albo zamaluj. Szkoda miejsca. Do akwa na dno piasek i jakieś większe kamienie narzucane tak żeby utworzyć kryjówki dla ryb (zostawiając oczywiście im miejsce do pływania) i podciągnąć dekoracje trochę do góry. Zerknij do naszej galerii, może coś ci się spodoba. Z zielska polecam nurzańce, mają szanse się utrzymać z tymi rybami. Co do obsady: max 2 gatunki małej mbuny, wynajdź sobie jakieś, ewentualnie skonsultuj wybór na forum.

Opublikowano

Ja się tu trochę nie zgodzę. Przecież to akwarium ma 50cm głębokości, więc jest szersze o 10 cm od większości typowych 240l. Problemem jest zbyt mała długość, a nie szerokość, więc jeśli autorowi wątku podobają się wypukłe tła, to dlaczego nie. Napiszę jeszcze taki przykład - Ci którzy byli we Wrocławiu kojarzą akwarium wystawowe 1000l z drapieżnikami. To akwarioum miało zaledwie 100 cm długości;) Oczywiście wysokości i szerokości też, ale czy ktoś zaprzeczy, że 20cm rybska prezentowały się pieknie? Wszystko kwestia odpowiedniego urządzenia akwarium.

Dawanie 2 gatunków w minimalnych haremach, to jak dla mnie przesada. Minimalne obsady 1+3/4, w sumie więc max 10 ryb, na 270l. zastanówcie się, czy my przypadkiem w tym momencie trochę nie przesadzamy? Dałbym dwa gatunki w tym jeden preferujący toń (np yelow) i będzie ok. Dodatkowo nie nastawiałbym się na jakieś rygorystyczne limity. Wpuścić na początek 8-10 ryb, a haremy same się dobiorą.

Opublikowano

gregor - zgodzę sie z tobą w 90% ale 10 ryb na 270l nie zawsze to to samo, tutaj masz mniejszą powierzchnię dna, a jak poustawiać skałki aby wyszło tyle rewirów? Poza tym jak dasz tło strukturalne, to jeszcze bardziej zabiera się tego miejsca.