Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Posiadam to podłoże , widzę ze polecacie piasek jednak chciałbym zostać przy czarnym dnie , bardzo mi sie podoba . Obsada będą to saulosi ? Moje pytanie jest takie czy mogę zostawić ten bazalt czy wymienić na piasek interesuje mnie dobro rybek , czy nie poranią sobie pyszczków itp . Pzdr.

Opublikowano

Jak dla mnie trochę za gruboziarnisty, kupska będą wchodzić w głąb podłoża i ciężko będzie to posprzątać. Czy jest ostry, nie wiem nie miałem .

Opublikowano

Wizualnie bardzo mi sie podoba czarne podłoże ale widać ze są ostre krawędzie . Jest to sklepowy mh filtus 2-4 mm . Sprawa pilna bo w pon. odbieram maluchy .Widzę że nikt nie udzieli mi odpowiedzi . Szkoda.

Opublikowano

Minusy: utrzymanie higieny w zbiorniku z gruboziarnistym podłożem jest trudniejsze, młode ryby pozbawiasz możliwości kopania, większe możliwości przesiewania piasku przez skrzela. O walorach estetycznych nie ma co dyskutować bo to rzecz drugorzędna, zresztą każdemu podoba się co innego. O praktykę zapytaj kogoś kto ma taki żwir w akwarium, zdaje się Perez666.

Opublikowano

Ano miałem bazalt(pozostały tylko foty :wink: ),teraz jest piach.

Generalnie ryby się nie kaleczyły i ładnie to wyglądało ale jednak piach to inna bajka :)

Dodam że miałem mniejszy,mianowicie 0,6-1,2.Mimo wszystko jednak nieczystości "wchodziły" w grys i cotygodniowe odmulanie było potrzebne,dlatego też wymieniłem na piach.

Krótko mówiąc do małych akwa (do 100cm)jeszcze się nadaje,w większych imho za dużo zachodu z tym...

Opublikowano

Dięki za odp. kupiłem już piasek kwarcowy kreizla 1mm w obi 7 zł 25 kg. i bede płukał ;-) . Skoro rybcie tak lubią kopać to trzeba im zapewnic jak najlepsze warunki . Odmulanie ja osobiście lubie wieć mi to nie przeszkadza ;-) . Chciałem do gresu serpentynit ale do piasku to duze bryły zółtego piaskowca lepiej pasują ;-) .

Opublikowano

ahahahah. Jezcze swietlówka do wymiany . mam aquarelke a chccialbym jakas bez poswiaty , tylko do podkrecenia kolorków . swietlówka t8 . myslalem nad arcadia marine white