Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Moje akwa to 300l.

Labidochromis caeruleus (yellow) 3szt.

Melanochromis cyaneorhabdos (Maingano) 4szt.

M.estherae red red. teraz 4szt.

NO3-25, NO2-0, GH-14d, KH-10-15d, ph 7,6

Zbiornik uruchomiłem jakieś 3 tyg.temu i przyszedł czas na zarybienie.

Teraz w weekend kupiłem właśnie tę obsadę i padł mi wirnik od filtra zewn. EHEIM 2128, więc nie działa i dopiero jutro dostanę kolejny.

Czyli na razie pracuje akwa bez filtra ale zaraz zrobię podmianę wody.

Filtr wewnętrzny to Turbo N 750 i deszczownia z filtrem ( firmę muszę sprawdzić)

Generalnie w red red od początku 4 szt. trzymały się razem i cały czas tak pływały. Jedna było gdzieś z boku, pochowana.

Jak wróciłem z pracy dzisiaj do zobaczyłem że padła za kamieniem.

Teraz widzę że jeden z Caeruleus leży ciągle na skale albo piasku i mało się rusza.

Zdjęcie na dole.

Pozostałe rybki pływają normalnie i nie widzę niczego podejrzanego.

post-10189-14695712727709_thumb.jpg

Opublikowano

Jak się maja sprawy z cyklem azotowym?

Zaobserwowałeś jakies zmiany NH3 NO2 NO3? - najlepiej jak byś miał jeszcze test NH3/4 - bardzo pomocny przy starcie baniaka i zarybianiu.

Jakie duże te ryby - jeżeli male to w 300 litrach nie powinny w tak krótkim czasie wyprodukować zabójczych stężeń NH3 (jeżeli oczywiście cykl nie ruszył)

Jak były transportowane ryby - nie wychłodziły się za bardzo?

Skąd te ryby - z jakiegoś zaufanego źródła?

Opublikowano

ale zmiany w cyklu przed zarybieniem czy po?

Generalnie nie zauważyłem jakiś większych zmian.

Mam testy paskowe JBL. Jutro kupie kropelkowe

Małe rybki od 1 do 2 cm.

Też mi się wydaje że mało prawdopodobne aby tak wpłynęły na stężenie. Przed chwilą zrobiłem podmianę.

Były przewożone z 20 min. Raczej nie powinny się wychłodzić.

Ze źródłem to nie wiem.

Koleś się ma pojęcie, bo go przepytałem na wszystkie strony i bzdur nie gada i pracuje w kilku sklepach jako doradca.

Generalnie czy to normalne że podczas zarybienia padają słabe sztuki?

Opublikowano

Paski to nie testy - to tylko detektory niepozadanych zwiazkow chemicvznych ktore pokazuja prawdopodobienstwo wystapienia w.w. - kup testy.

To nie normalne ze ryby padaja przy zarybianiu - mi zadna nie padla - jedynie po wypluciu moze sie zdarzyc ze kilka padnie, pozniej juz nie.

Jezeli nie dawales zadnych starterow itp to mala mozliwosc ze baniak dojrzal.

Opublikowano

po wypluciu?

co to znaczy?

hm.. pewnie masz rację. Ale z drugiej mieszkam we Wrocławiu i podobno tutaj woda jest twarda i czysta i nadaje się bardzo szybko dla pyszczaków. Startowo od tygodnia ponad wpuściłem Labeo.

Tylko widzę że padł red red ten dziwny od początku i caerulus najmniejszy.

To co mam teraz robić?

Dzisiaj pojadę do tego sprzedawcy i powiem mu o tym. Ciekawe co powie na to?

Opublikowano
po wypluciu?

co to znaczy?

Po wypuszczeniu młodych z pyska...

Mnie również wygląda to na to,że cykl azotowy dopiero wystartował...a że NO3 wynosi 25 to mogą paski przekłamywać bądź w kranie masz takie stężenie.Najlepiej kupić test na NH3/4 i wiele się wyjaśni.

Opublikowano

ok to dzisiaj kupie ten test. a jak wyniki wyjdą złe to może od razu coś kupię?

Jakiej firmy polecacie?

Kolejne mogą padać? Czy to tylko początkowo te najsłabsze i w sumie najbardziej podejrzane?

Jak często robić podmiany?

Zapomniałem dodać że mam kilka anubiasów, które niby pomagają trzymać parametry, ale chyba nie aż tak...

Temperature podniosłem do 25stopni.

Generalnie wszystkie pływają w toni normalnie albo od ściany do ściany a teraz się pochowały między kamieniami ( totalnie żadnej nie widać), Może ta reagują po podmianie?

Pokarm jaki im daje na razie to TetraRubin Granules. Na allegro zamówiłem inne według waszych opiń na innym wątku.

Opublikowano

Te anubiasy niby jak mają pomóc utrzymać parametry? Pochłaniać NO3? .Jeżeli piszesz że podniosłeś temperaturę do 25 C to jaką miałeś wcześniej?

Opublikowano

24stopni.

Czytałem że powoli się podnosi.

Do ilu mam dzisiaj podnieść?

Azotany wchłaniane są przez rośliny do budowy białek. Tak czytałem o cyklu azotowym.

jak wrócę z pracy to napiszę jak wyniki z NH3. Mam test NH3/NH4 Sery kropelkowy

Czy ma wpuszczać uzdatniacz wody albo preparat do odkażania wody w akwariach?

Kupiłem na wszelki wypadek.

Opublikowano

Według testu sera NH4 jest na poziomie 0,5 mg/l i ph według JBL 7,7-7,8 czyli według tabelki poziom NH3 jest na granicy nieszkodliwości (0,009-0,03).

Jakby ph skoczyło do 8 to by zaczęło się uszkodzenie skrzeli przy dłuższym obciążeniu. PH chcę trochę podnieść ale to nie teraz.

Rybki narazie wszystkie się normalnie zachowują i wydaje mi się że "źródło" wcale nie było takie pewne, co było przyczyną mojego stresu i trochę naturalna selekcja nastąpiła.

Ale proszę o opinie już znawców.

Do ilu stopni mam podnieść temperaturę?