Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Na chwilę obecna zbiornik obsługuje JBL e900. Jedna gąbka, reszta ceramika. Na razie nie mam problemów, w zbiorniku jest tylko 10 malutkich socolofi. Myslę nad dodaniem kubełka o wydajności 1400L jako mechanika, a E900 zostawieniem jako biologo. Drugim wyjściem jest narurowiec. Teraz pytania. Czy drugi kubełek podoła zadaniu, ile filtrów 10" musiałbym mieć przy narurowcu i czy mogę na filtrach narurowych oprzeć biologiczny i mechaniczny ?

Pozdrawiam

Opublikowano

Pierwszy spsób który przedstawiłeś był omawiany na forum wiele razy i raczej mało kto go stosuje ze względu na zbyt częste otwieranie kubła co wiąże sie ze zwiekszaniem ryzyka ewentualnego wycieku.Dodtkowo efekt raczej mizerny z tego rodzaju filtracji mechanicznej. Drugi sposób zdecydowanie lepszy. W dziale DIY masz opisanych wiele projektów i konfiguracji tego typu filtrcji. Wszystko zależy od miejsca jakim dysponujesz pod ten rodzaj filtrcji, wyobraźni i oczywiście zasobności portfela :wink: .

Opublikowano

W portfel zagląda żona, więc dawno już wydałem to co moglem wydac. Biologicznemu nie zaszkodzi większy przepływ ? Mozna go umieścic razem z mechanicznym czy zostawić kubełek ?

Opublikowano

Zostaw ten kubeł jako biolog.Jako filtrację mech. zrób narurowce chyba że nie masz kasy to mocna głowica z gąbką i po sprawie.

Biologicznemu nie zaszkodzi większy przepływ ? Mozna go umieścic razem z mechanicznym

Nie zaleca się łączenia obu systemów filtracji w jednym kuble,dlaczego-odp.znajdziesz na forum...