Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przy takich "brudasach" jak pyszczaki IMO wątpię, do dobrej filtracji mechanicznej potrzebny jest spory przepływ.

Pisząc o zrobieniu z tego również głównego mechanika miałem na myśli oczywiście mocniejszą głowice. Woda by była pobierana z akwa przez rurę z otworami i by wpadała (poprzez deszczownice diy) na gąbkę grubości około 3 cm, długości 60cm i szerokości 15 cm. Wtedy powierzchnia filtrująca gąbki byłaby o wiele większa niż gąbki w akwarium na głowicy. Pod gąbką byłoby 3 cm (3 przegrody 20x15) na kermazyt,grys koralowy i ceramikę.

Opublikowano
Dobry pomysł ;) gąbkę które można zawsze wyciągnąć i umyć a dodatkowo pod nią dałbym jeszcze jakieś media oddzielone od gąbki ponawiercaną pleksi.. Jestem ciekaw czy spełniłoby to również rolę głównego mechanika w akwa.

Działałoby jako mechanik jak najbardziej - ale 3cm grubości to chyba ciut za mało. Przemyśl jednak porządnie czy dasz rade zdejmować całą pokrywą 2xtygodniowo aby obczyścić filtr. W konstrukcjach, o których wspominałem rozwiązane to była w ten sposób, że media w korytku posiadały w pokrywie osobne klapki. Ich wymiana była dziecinie prosta.

Opublikowano

Przemyśl jednak porządnie czy dasz rade zdejmować całą pokrywą 2xtygodniowo aby obczyścić filtr.

Nie całą pokrywę a jedynie podnieść klapę na zawiasach.

Działałoby jako mechanik jak najbardziej - ale 3cm grubości to chyba ciut za mało.

Myślę, że przy częstym czyszczeniu 3 cm gąbki powinno dać radę (ma tylko zatrzymać grubsze syfy).

Spróbuję połączyć głównego mechanika i biologa. Jeśli filtracja mechaniczna będzie się w nim słabo spisywała to zostanie z niego sam biolog.

post-7755-14695712724656_thumb.jpg

Opublikowano
Spróbuję połączyć głównego mechanika i biologa. Jeśli filtracja mechaniczna będzie się w nim słabo spisywała to zostanie z niego sam biolog.

czekamy na efekty, fotki i przemyślenia

edit: dokładnie taką konstrukcję widziałem w orginalnych akwariach. Trzeba to przykryć, bo szybko się zazieleni.

Opublikowano

Lechos jeśli już ma to filtrować wode mechanicznie to zasysając wode w jednym punkcie wyłapiesz więcej niż w takiej deszczowni z odwróconym obiegiem wody.

Opublikowano
Lechos jeśli już ma to filtrować wode mechanicznie to zasysając wode w jednym punkcie wyłapiesz więcej niż w takiej deszczowni z odwróconym obiegiem wody.

Powiadasz aby zastosować jedynie pionową rurę? Można i tak spróbować :) .

Opublikowano

Uzyskasz tym samym większy ciąg, łatwiej będzie zassać syf. Rozwiązując to w sposób podany na rysunku podzielisz przepływ na wiele otworów, gdyby ciągnęła to pompa 5k l/h dałoby rade ale jak już i tak mały przepływ rozłożysz na taką powieżchnie to nie będzie wystarczającego ssania. Chyba rozumiesz o co mi chodzi.