Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A ja bym najpierw kupił test kropelkowy np. JBL. Paskowe są mało dokładne co widać

NO3 - >80 po podmniance zjeżdża do ok 30 (różnie, ale i tak za dużo) No nie podmieniam 100L na raz bo nie mam nawet czym tego zrobić.
gdybyś podmieniał te 100l to może by aż tyle spadło :wink:
Opublikowano

Przy podmiankach co tygodniowych dno odmulałem co drugi tydzień.

No właśnie filtr....Tam może być masakra. Właściwie to filtr działa gdzieś od lipca (wtedy ostatni raz go otwierałem).

Z tego co pamiętam w filtrze była jakaś gąbka, potem ceramika i zeolit (nie pamiętam czy przy zeolicie nie dawałem dodatkowo jeszcze jakieś gąbki).

W każdym razie zamówiłem już żwirek koralowy i lada dzień wymienię wszystko na ten żwirek.

Dzięki za odpowiedzi

Pozdrawiam

Piotr.

Opublikowano
Z tego co pamiętam w filtrze była jakaś gąbka, potem ceramika i zeolit (nie pamiętam czy przy zeolicie nie dawałem dodatkowo jeszcze jakieś gąbki).

W każdym razie zamówiłem już żwirek koralowy i lada dzień wymienię wszystko na ten żwirek.

Jak wymienisz całe złoże na grys koralowy to rozwalisz biologię i dopiero zaczną się problemy...

Opublikowano

Więc tak:

Prefiltr na wlocie do kubła mam (gąbka dość duża)

Wszystkich wkładów na pewno nie wymienię od razu, bo NO2 zapewne by mi wszystko zabiło :/

Zamierzam stopniowo je wymieniać - zacznę od tej gąbki jak mówi eljot12.

Chociaż z drugiej strony troszkę mi szkoda tego grysu koralowego na początek, bo mimo iż jest prefiltr to zawsze w pierwszym koszyku trochę syfu jest.

A pytanie poza konkursem :) ile razy takie wkłady można płukać? A kiedy je trzeba wymienić?

Dzięki z góry :)

Pozdro

Piotr

Opublikowano

Jako prefiltr nie musi być duża gąbka, ważne aby była gęsta. Jeśli chodzi o płukanie to zależy od stanu zabrudzenia ja płuczę raz na pół roku. Wymieniać trzeba jak już nie spełnia swojego zadania - wzrost NO2.

Opublikowano
Na szafce na której stoi akwarium stawiam obok długą tubę, która jest wyższa niż stan wody w akwarium (żeby się nie przelało). W akwarium jest filtr mechaniczny, do którego podłączony jest wężyk. Wężyk ten podłączony jest do tuby na wysokości ok 5cm od dołu. Na samej górze tuby jest kolejna rurka, która "wpada" do akwarium i w ten sposób woda przefiltrowana przez hydroponikę wlatuje siłą grawitacji do zbiornika ogólnego.

Ogólnie zasada działania bardzo podobna do donicy zawieszonej nad akwarium, jednakowoż z przyczyn technicznych nie mogę tak mieć, więc musiałem coś innego wykombinować. I teraz pytanie do Was drodzy forumowicze:

Wiadome jest że w ten sposób nie posadzę zbyt dużo roślinek, keramzytu jest dość dużo, natomiast tuba ma średnicę 10 cm więc jedna roślinka tylko tam wejdzie. Akwarium ma 240L.

Myślicie, że jedna roślinka coś mi da?

Po pierwszych testach całość dziś rusza.

Ciekawe rozwiązanie konstrukcyjne. Filtr przelewowy gdzie wlewa się dołem, a wylewa górą. Jeśli nie obawiasz się nieszczelności na dole w tej konstrukcji? Dobrym uzupełnieniem byłoby dołożenie napowietrzacza na dole - wężyk z kamieniem wkładany od góry (może nawet robienie komory wodnej) przez co powietrze przechodziło by między kamieniami ku górze dotleniając wodę i przestrzeń w filtrze.

Masz może fotkę?

Opublikowano

Z tym napowietrzaniem to też nie jest głupi pomysł, aczkolwiek mój pierwotny zamysł był taki żeby tam było raczej środowisko bez...no...mało-tlenowe :) dobre do powstawania bakterii denitryfikacyjnych.

W sumie mam już wszystko prawie skonstruowane. Ogólnie wszystko jest banalnie prosto wykonane z rury takiej szarej odpływowej o średnicy chyba 110mm plus zaślepka taka do kompletu na dole - spoko szczelne (przecież w klozetach to instalują :) Góra jest otwarta i tam sobie rośnie kwiatek, rury doprowadzające zrobiłem z takiej bezbarwnej rurki, w której puszcza się przewody. Jest szczelna no i pasuje na wylot do filtra. Niestety nie ruszyło mi to z powodu braku odpowiedniej pompki. Dysponuje dwoma filtrami wewnętrznymi, z czego jeden ma przepływ 350l/h i ten byłby fajny, ale nie daje rady przepompować wody do mojego ustrojstwa, drugi ma 1000l/h i robi masakre - jest za szybki, w sumie mogło by to na tym hulać, ale nie o to chodzi żeby był tam aż tak szybki przepływ.

Więc narazie jeszcze nie podłączałem mojego wynalazku na stałe. Ale jak ogólnie chciałbyś rzucić okiem jak to wygląda to wrzucę jakieś foto wolno stojącego tego gadżetu.

Pozdro.