Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W naszym biotopie kubeł odpowiada głównie za biologię i dobierany jest pod obsadę nie pod wielkość akwa . W moim akwa (chwilowo trochę przerybinym) pracuje Unimax 250 i biologia bez zarzutu. Przepłacanie za wielkość złoża które nie będzie wykorzystane nie zaszkodzi ale IMHO jest trochę bez sensu (lepiej tą kasę przeznaczyć na coś innego).

A do 375l? Bo kupiłem już takie akwarium:) UNIMAX 700 czy UNIMAX 500???

Spokojnie starczy ci 500.

Opublikowano

Ok, niech Twoje bedzie na wierzchu, jestes wszechwiedzacy, yeees

Mirsto, zakup wiekszy filtr, jesli masz wystarczajaco kasy oczywiscie. Z czasem apetyt rosnie na coraz wiekszy zbiornik, a jak taka zajawka Ci sie pojawi to bedziesz juz mial filtr. Pozdro

Połączyłem Twoje posty. Na przyszłość skorzystaj z opcji "edytuj"

Opublikowano

Zbiornika już raczej na pewno nie zmienię. Właśnie przeforsowałem u Żony zmianę z 300l na 375l i to już i tak sukces:) Większego nie mam gdzie postawić. A tak w ogóle czy to nie problem, że akwarium MALAWI 375l będzie stało w bloku na 4 piętrze? Blok lata 80 z płyt żelbetonowych. Co do filtru zdecydowałem się na EHEIM 2228:) Dzisiaj ma przyjść. Mam nadzieję, że da radę i będę zadowolony!

Opublikowano

Izydor przecież nie napisałem że nie masz racji. Wyraziłem tylko swoją opinię w konkretnym przypadku.

Mirsto, zakup wiekszy filtr, jesli masz wystarczajaco kasy oczywiscie. Z czasem apetyt rosnie na coraz wiekszy zbiornik, a jak taka zajawka Ci sie pojawi to bedziesz juz mial filtr. Pozdro

Przy takim założeniu zgodzę się z tobą w 100% :)

Opublikowano

U mnie stoi 450 litrowy zbiornik, a u niejednego o wiele wieksze i jakos podlogi i sufity nie pekaja ;) Wyobraz sobie, ze masz w domu biblioteczke, szafke na cala sciane od podlogi do sufitu wypelniona ksiazkami. Wazyloby to o wiele wiecej niz akwarium a obciazaloby mniejsza powierzchnie podlogi. Jedynie mozesz sie martwic o podloge, jesli masz miekkie panele to moga sie pokrzywic. Jesli masz watpliwosci, mozesz zapytac w administracji. Pozdro