Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W podłodze w panelach wyciąłem specjalnie miejsce na akwarium i położyłem kafelki. Powinny być mocniejsze od paneli. Wczoraj dotarł do mnie EHEIM 2228. Pierwsze wrażenia super - bardzo dopracowany filtr w każdym szczególe, dobrze spasowany, super plastik. Zastrzeżenia mam tylko do węży (są za krótkie - 1m) i do plastikowych rurek w akwarium (zielone, cienkie i wg mnie kiepsko wyglądają). Za ok 3-4 dni odpalę filtr - napiszę jak chodzi.

Opublikowano
Zastrzeżenia mam tylko do węży (są za krótkie - 1m) .

Węże możesz wymienić na dłuższe.

JA dokupiłem w GS z metra po 1,5zł/za 1m. Są bardziej elastyczniejsze więc można je wyginać .

Opublikowano

I tutaj izydor przyznaję CI rację w 100% Nie po to płaci się duże pieniądze żeby później jeszcze dokupywać węże. U mnie ponieważ wlot i wylot będą z tej samej strony, zaraz nad filtrem - powinno wystarczyć. Generalnie jednak węży jest za mało. Poza tym zastanawiam się czy nie kupić z JBL, podobnie rurki wlotu i wylotu. Wszystko tam jest czarne co zdecydowanie bardziej do mnie przemawia. Czy EHEIM 2228 wystarczy do 375l z delikatnym przerybieniem? Czy wspomóc się może JBL e900? W środku będzie at-203.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Sam filterek jest super. Chodzi cichutko, mocno dmucha. W końcu okazuje się, że węży jest wystarczająca ilość bo są też plastikowe rurki bardzo długie. Starcza na poprowadzenie nawet na drugi koniec akwarium 150cm. Ja ostatecznie przycinałem węże bo za szafką miałem bardzo mało miejsca na zapas. Jedyne zastrzeżenie: z filtra leci mi póki co mętna woda. Wkłady to Substratpro i zwykła ceramika. Nie wiem co jest przyczyną.

Temat mętnej wody rozgryzasz w innym wątku. Proszę nie powielać dyskusji w temacie, który tego nie dotyczy. Gorol.

• 4 lata później...
Opublikowano

Witam .Może ktoś z was pomóc mi w wyborze filtra zew.Zakładam akwa 300l przymierzam się do zakupu tetra ex 1200 lub jbl 1501. Niestety czym więcej czytam na temat tych kubełków od różnych użytkowników tym bardziej jestem zagubiony.Oba filtry mają zarówno komentarze pozytywna jak i negatywne,no może tetra minimalnie wygrywa. Czekam na wasze opinie