Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Buduję nowe malawi i podczas poszukiwań materiału na dekoracje znalazłem kamienie ale nie wiem co to za rodzaj kamienia i czy nadaje się do akwa. Trochę się błyszczy a czytałem że z takimi trzeba uważać.

p10109559hj.th.jpg

Może ktoś wie co to za kamień?

Opublikowano

Wygląda jak krzemień. Polej octem, jeśli będzie się pienić

czy w inny sposób wyglądać na to, że reaguje, to nie

możesz go zastosować.

milc

Opublikowano
..... Polej octem, jeśli będzie się pienić

czy w inny sposób wyglądać na to, że reaguje, to nie

możesz go zastosować.

milc

Wapień jak się poleje octem to też reaguje a można stosować więc coś nie tak w tej teorii.

Nie reaguje na ocet :)

Opublikowano

To może być jakiś bazalt. Natomiast chyba njabardziej mi przypomina granit. Jest to skała niewiadomego pochodzenia, wiec moze lepiej jej nie wkładać do akwarium ? A zaopatrzyć się w juz sprawdzone skały u kamieniarza bądź w sklepie ogrodniczym/akwarystycznym? Tam bedzie mozna nabyc duzo ciekawych "kolorowych" skał, wapienie, piaskowce (wapenie moga miec rózne kolory, w zaleznosci od minerału jaki moze wchodzić w skład ich budowy. łupki, serpentynity i inne ciekawe skały. Proponuje lepiej jednak przejść się do sklepu ;)

Opublikowano
T.....Proponuje lepiej jednak przejść się do sklepu ;)

Jak ktoś ma u siebie taki sklep :) U mnie niestety nie widziałem w sprzedaży kamieni.

Opublikowano

Zbieraj otoczaki, uwazaj zeby: nie mienily sie w sloncu(niepotrzebne, czesto "zle" mineraly), zbytnio sie nie kruszyly, nie mialy jakis "cementowych" dodatkow, uzywaj tych wylowionych z rzek/strumieni/itp,nie zbieraj w miejscach jakis ruin, typu stare budynki itp, potem dokladnie umyj/wygotuj, do czyszczenia skal dobrze sprawuje sie karcher...

i bedzie gicior

:lol:

Opublikowano
Zbieraj otoczaki ....

:lol:

Jakoś nie podoba mi się akwa z otoczakami. Lubię bardziej nieregularne kształty skałek. Włoże te kamienie do akwa zobacze na parametry wody i wstepnie wpuszcze ze 2 rybki. Może będzie OK.

Opublikowano
Jakoś nie podoba mi się akwa z otoczakami. Lubię bardziej nieregularne kształty skałek. Włoże te kamienie do akwa zobacze na parametry wody i wstepnie wpuszcze ze 2 rybki. Może będzie OK.

to przynajmniej wygotuj dobrze ten kamien badz wsadz do piekarnika i przygrzej go w 200stopniach :D