Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich .

Mam pytanie , poniewaz posiadam filtr kubełkowy hw-302 od robizoo i zbiornik 112litrów przy którym niestety ale woda robi sie coraz bardziej mulasta :(

Nie wiem juz co robić co proponujecie wcześniej miałem filtr wewnętrzny aquaela 320l/h i nie dawał absolutnie rady ale to oczywiste:)

jaki mi polecicie filtr by to wszystko grało , prosze o pomoc pilnie poniewaz pyszczki są w coraz ciemniejszej wodzie z tygodnia na tydzień :(

dodam e podmieniam 40 procent wody co 10 dni regularnie...

moja obsada to pyszczaki w ilości 12 sztuk, około 4-6cm.

pozdrawiam forumowiczów

Opublikowano

od razu spytam o parametry wody NO2 i NO3, masz za dużo ryb w 112 l, przecież to prawie zupa rybna, 40% podmianki to zdecydowanie za dużo, podejrzewam że oprócz przerybienia masz jeszcze rozwalony cykl azotowy.

dobry filtr mechaniczny to podstawa ale i pozostałe rzeczy są niemniej ważne.

Z filtrów polecił bym ci dopiero filtr gdy będziesz miał obsadę taką żeby jakikolwiek filtr to uciągnął, przy tej przemianie materii w twoim akwarium to nikłe szanse.

Opublikowano

Jak powiedzial yaro, za duzo ryb w takim akwarium.napisz jeszcze jakie to ryby i podaj parametry.Jezeli woda tak szybko robi sie mulasta to jest za duzo odchodow, a to wiaze sie z karmienim.Ile razy dziennie i w jakich ilosciach karmisz ryby.Zjadaja wszystko?Moze resztki pokarmy zalegaja i przyczyniaja sie do "psucia"wody.

Napisz jakie masz ryby, zrob redukcje do jednego gatunku w takim akwa (tylko i wylacznie P.saulosi lub M.livingstoni), a wtedy woda bedzie czysta i filtr tez da sobie rade.

Opublikowano

Parametry wody: pH 7, kH 6, gH 9, NO2 0, NO3 40, temp 29,

Karmie codzienie płatkami suchego pokarmu po szczypcie na palce, oraz ochotka ( zwykle 2 kostki) .

Obserwuje od kilku dni i zjadają raczej wszystko.

rybki to saulosi

wode podmieniam co 10 dni to ile procent i co ile czasu podmieniac ?? zwykle 20-30 procent ludzie podmieniaja co tydzien myslałem e około 40 procent co 10 dni moe być.co moge zrobić w tym kierunku dalej??

Opublikowano

Parametry w normie,no3 troche wysoki. ryby tez OK.Ta ochotka to tak codziennie ich nie karm.Mimo ze saulosi nie pogardzi "mieskiem' to jest ryba roslinozerna i takimi pokarmami powinienes je karmic, na bazie spiruliny.

Jak wyglada sytucja z odchodami? Wszystkie trafiaja do filtra czy tez zalegaja gdzies na dnie?

Opublikowano

No oki ogranicze ochotkę , a jaki pokarm roślinny polecacie?

moze być :

tetra phyll?

JBL Spirulina?

Odchody ok, mam kilkadziesiąt ślimaczków i kupeczek nie ma po jedzeniu.

Owszem weloniki sie ciagna za ogonkami podczas papu, ale do rana nie ma nic.

Na zwirku ani w powietrzu nie zauwazalem ,za to takiego pelno planktoniku (nie wiem jak to nazwac) plywa po calym akwa,kropeczki, i nie są to pęcherzyki powietrza.

Opublikowano

Ogranicz karmienie, poczekaj chwilę i sprawdzaj efekty, dobrze ze to same saulosi ale i tak przeprowadził bym w najblizszym czasie redukcję 12 ryb to troszkę za dużo, ile masz wybarwionych samców i jakie są proporcje płci?