unknown soldier Opublikowano 2 Listopada 2010 #1 Opublikowano 2 Listopada 2010 Ku mojemu zdziwieniu mała samiczka saulosi zniosła ikrę. Mała ma koło 4-5 miesięcy, samiec tak samo, ledwo co zaczął pojawiać się czarny kolor na jego płetwach, jeszcze praktycznie cały żółty xd Nie wiem ile sztuk tego w pysku trzyma, ale żuje je jak dobrą gumę balonową. Jak myślicie, da radę czy je połknie? Przy karmieniu za jedzeniem latała ale nic nie zjadła, z wiadomego powodu. Nawet jeśli byłaby wstanie dotrzymać ikrę do końca to nie jestem z drugiej strony pewien czy przetrwa taką głodówkę? Co o tym sądzicie?
nabe Opublikowano 2 Listopada 2010 #2 Opublikowano 2 Listopada 2010 Czasem samica zje ikrę przy pierwszej inkubacji. Jeśli będzie inkubowala do końca to nic jej nie będzie, te ryby nie padną przez kilka tygodni bez jedzenia.
unknown soldier Opublikowano 2 Listopada 2010 Autor #3 Opublikowano 2 Listopada 2010 Zdziwił mnie tylko wiek szkrabów, póki co nie wiem, który z nich to samiec a który samica poza tą dwójką. Zobaczymy co tam wynosi pozdrawiam
slawek gorol Opublikowano 2 Listopada 2010 #4 Opublikowano 2 Listopada 2010 Samczyk powinien Ci się wybarwiać na niebiesko, od szarych pasów począwszy po śliczny niebieski. Faktem jest, że samiczka często połyka ikrę, lecz jeżeli masz jakieś kryjówki, co by się mniej stresowała, to jej szanse rosną.
Exasperatus Opublikowano 3 Listopada 2010 #5 Opublikowano 3 Listopada 2010 Przy pierwszej inkubacji moja samiczka saulosi wypuściła około 20młodych
unknown soldier Opublikowano 3 Listopada 2010 Autor #6 Opublikowano 3 Listopada 2010 Moja raczej w pysku tyle nie ma, jeśli miałbym zgadywać to góra 10 może nosi Pewnie nawet mniej. Jakie są szanse na przeżycie maluchów bez odławiania samicy ? pozdrawiam
yaro Opublikowano 3 Listopada 2010 #7 Opublikowano 3 Listopada 2010 nastaw się że zero, będzie milsze zaskoczenie niż na odwrót. Wszystko zależy od tego czy małe znajdą schronienie po wypuszczeniu no i czy samiczka będzie miała wystarczający spokój, ale ja obstawiam niestety na zero.
unknown soldier Opublikowano 3 Listopada 2010 Autor #8 Opublikowano 3 Listopada 2010 No cóż, trudno, ale to dopiero pierwsza inkubacja, w dodatku tak wcześnie ze sie tego nie spodziewalem. Później może znajdzie sie zbiorniczek na odławianie samic pozdrawiam
yaro Opublikowano 4 Listopada 2010 #9 Opublikowano 4 Listopada 2010 fajnie patrzeć jak ryby się rozmnażają, tyko co potem zrobić z narybkiem?
unknown soldier Opublikowano 4 Listopada 2010 Autor #10 Opublikowano 4 Listopada 2010 Narybek niech pływa, podrośnie i zrobi się ciasno to się odda Jest też opcja przejścia na większy zbiornik, zresztą myślał indyk o niedzieli, jeszcze nie wiadomo czy z tej lub kolejnej inkubacji jakiejś samicy coś wyjdzie. pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi