Skocz do zawartości

Pierwsze duże akwarium - 200l

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ;p

Chciałbym prosić o porady i opinie a nie krytyke, ponieważ chcę kupić proste akwarium 200l z pokrywa bedzie ono na klinkierach u mnie w pokoju .

a oto pytania ;p :

1. Czy akwarium na klinkierach bedzie stabilne?

2. Czy do akwa 200l wystarczy filtr Tetra ex 700?

3. Czy moge trzymać 2 gatunki saulosi i maingano?

4. Czy takie akwarium malawi opłaca sie bo myśle że tak;p?

5. Jaki filtr mechaniczny wewn. ale jakis tanszy?

6. Czy grzałka 150w wystarczy do 200l?

Proszę o porady a nie krytyke i odpowiedzi typu cco za debil czy coś.

Z powazaniem Dziękuje!

Opublikowano

Hej, witaj w klubie :)

ad 1. czemu nie standardową 240kę? Odrobinę drożej ale trochę więcej miejsca

Co to znaczy na klinkierach, będzie stało na cegłach? Ważne jest odpowiednie podparcie dna, nic nie może się uginać czy kiwać, akwa musi stać prosto i stabilnie na sztywnym blacie.

ad 2. Tak, na proponowaną to tego rzędu wielkości baniaków obsadę ten kubeł powinien spokojnie wystarczyć jako biologiczny.

3. Tak

4. Po prostu kup największe na jakie cię stać. To hobby bardzo wciąga i wkrótce może zamarzyć ci się większe akwarium.

5. To jeden z najczęściej poruszanych tu tematów, napisano chyba już wszysto - poszukaj na forum.

6. Zależy o ile stopni chcesz podnieść temperaturę względem otoczenia,ale na oko tak.

Poza tym ...wielokrotnie już o to pytano, a na górze strony masz FAQ, też warto zajrzeć.

Opublikowano

znaczy ze na klinkierach na ceglach i na tym bd blat a pozniej akwarium i mam juz miejsce a tak chce 200l poniewaz nie mam narazie zajecie a wiekszego niechce z powodu finansow i miejsca a mam 16lat i chce tylko zeby akwarium ladnie sie prezentowało w pokoju ale chce to wszystko zrobic z rosadkiem zeby ryby sie czuly dobrze.;) i tak wiem jakie bd obowiazki;p