Skocz do zawartości

Brąz w akwa...co z tym robić??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,akwarium uruchomione w maju,dwa tyg temu wpuszczone pierwsze pyszczaki,i mam problem w postaci brązowego nalotu na szybach,piasku,kamienie itd...można sie tego jakoś pozbyć?próbowałem kolejno myć kamienie,mieszałem piasek,oczyszczałem szyby ale efekt krótkotrwały:(

Zanim rybki trafiły do akwa,nie oświetlałem go bo i po co,i nie było problemu,odkad świece problem narasta.Gdzieś czytałem że może ustąpić samo,ale wyglada raczej mało przyjemnie i zwyczajnie wkurza.Może wy coś podpowiecie??

Załaczam zdjęcia i Pozdrawiam

post-9835-14695712704065_thumb.jpg

post-9835-14695712704342_thumb.jpg

post-9835-14695712704654_thumb.jpg

Opublikowano

No to niczym się nie przejmuj (pH podbij do co najmniej 7,5). Okrzemki znikną -masz jeszcze sporo czasu zanim będą powody do martwienia się ich obecnością.

Opublikowano

Z waszych wypowiedzi i czytaniu wnioskuję że po pierwsze powinienem zwiększyć dlugość oświetlania akwarium,oraz ilość światła,oraz mieszać wodę z sodą aby podnieść PH.

Aktualnie mam założone dwie świetlówki 30W z tym że jedna to Narva Oceanic Star 1.900lm a druga to Narva Oceanic blue 550lm czy to za słabe oświetlenie?do ilu godzin wydlużyć czas świecenia i na jaki czas żeby można było ocenić czy okrzemki znikają??

A może zamienić Oceanic blue na coś mocniejszego??