Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jaką utrzymujesz temp. ?

25-26 st. C

Myślisz, że warto sztucznie podwyższyć PH jakimiś preparatmi? ( o jeden stopień bo mam ok. 7) nie ma przy tym ryzyka, że zachwiane zostaną jakieś inne parametry? może macie jakąś sprawddzoną metodę na to..?

Jeśli chodzi o pokarm to dzisiaj zakupiłem inny ( Malawi-mix i płatkowy Tetry) zobaczymy czy za kilka dni będzie poprawa.

Poskąpiłem za to na testach parametrów wody i nie kupiłem ( 40zł jeden test a musiałbym kupić ze 3, na PH, NO3 i NO4 razem 120 zł!). Za parę dni dam znajomej do zbadania i będę miał za free.

Opublikowano

Ph możesz podnieść dodając sody oczyszczonej, bo 7 to trochę nisko (jakie masz Ph kranówy?). Jeśli zrobisz to stopniowo nie powinno być problemów.

Z pokarmami też nie poszalałeś :wink: Polecam sklepy internetowe na pewno kupisz pokarmy taniej niż w zoologach, dodatkowo wybór pokarmów masz znacznie większy.

Tu masz fajną tabelkę z pokarmami http://forum.klub-malawi.pl/pokarmy.php

Opublikowano

W kranówie mam dość wysokie PH ok. 7,5 - 8 , ale w akwarium wiadomo jak woda stoi to później spada. Dobry pomysł z tą sodą oczyszczoną ( czytałem że jest bezpieczna w stosowaniu a to ważne w przypadku takich dyletantów chemicznych jak ja) jak po zbadaniu wody okaże się że rzeczywiście PH wynosi 7 to zacznę stosować.

Twój link nie działa...

Opublikowano

Link poprawiłem.

Trochę dziwne że Ph w akwa spada? U mnie Ph w kranie 7,5 a w akwa (bez dodatków) ok 8. Masz może w akwa sporo roślin lub jakiś korzeń?

Opublikowano

Dzięki za link - jest w czym wybierać:)

Nie mam żadnych roślin ani korzeni.

To normalne zjawisko, że jak woda stoi dłuższy czas to spada PH, wiem to od znajomej chemiczki. w Twoim akwa może masz jakieś kamienie, które podtrzymują PH albo jeszcze coś innego ma na to wpływ.

Opublikowano

Jeśli woda stoi w neutralnym pojemniku to Ph spadnie na skutek "odparowywania" soli mineralnych (chyba dobrze zapamiętałem z chemii choć minęło duuużo czasu :) ).Piszesz że w akwa masz łupki i wapienie więc Ph powinno powoli wzrastać a nie spadać. Ja miałem w akwa wapienie teraz mam serpentynit i w obu przypadkach Ph wzrasta.

Opublikowano

Sprawdź u siebie KH czy w ogóle będzie sens ładowania wapieni i czy one cokolwiek dadzą.Ad podaje,że wapieniami/piaskowcami podnosił pH do 7,5 wyżej wodorowęglan sodu (soda spożywcza). Cokolwiek działasz,rób ostrożnie - ryby o ile dobrze pamiętam są w stanie znieść zmiany do 0.1 pH na dobę.