Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No, ale nawet nie licząc nic, jak masz akwaria o takich samych litrażach, jedno jest wysokie a drugie podłużne to wizualnie w jakim akwarium taka sama ilość pyszczaków ma więcej miejsca? Bo według mnie w tym podłużnym.

Opublikowano
]Nie ma znaczenia litraż bo jak weźmiesz akwarium 90x40x200 to ma 720L a nie dasz tu więcej jak 12 sztuk saulosi. Pomijając fakt, że to abstrakcyjne akwarium ale działa na wyobraźnię.

To takie samo mylenie pojęć jak dobieranie wydajności filtracji biologicznej do litrażu tymczasem powinno się dobierać do ilości ryb a jeszcze precyzyjniej do ilości sypanego pożywienia, czyli do ilości wprowadzanych "zanieczyszczeń"

W ilości ryb dla konkretnego akwarium ma znaczenie tez zagospodarowanie wnętrza kamieniami bo tu po pierwsze tylko chodzi o to aby ryby na siebie nie wpadały a po drugie aby jak najrzadziej się widziały i miały kryjówki oraz mogły obrać swoje terytoria. Im rzadziej się widzą i chowają przed sobą tym więcej ryb można dać do akwarium :) A litraż tutaj nie gra roli.

Wszystko sie zgadza natomiast Ty mowisz o jakis ekstremalnych zbiornikach, ja o typowo malawijskich gdzie kazdy przedklada powierzchnie nad wysokosc i wlasnie o takim tu mowa,dlatego zeby wszystko bylo tip to oprocz powierzchni do plywania ryby powinny miec te 20l "wolnej przestrzeni dla siebie" ...jak najrzadziej się widziały i miały kryjówki oraz mogły obrać swoje terytoria... to wlasnie nam gwarantuja groty i owe 20l w innym przypadku dazymy do przerybienia co za tym idzie poteznej nadfiltracji za rowno biologicznej jak i mechanicznej,nie powiesz mi ze jakosc wody gdzie jest 10l na rybe jest lepsza od tej gdzie na 1 przypada 20l itd...W koncu filtracja nie jest samowystarczalna dlatego tez sa czesciowe podmiany.

Opublikowano
do końca nie wiem jeszcze czy 200x40 czy 250x40

Jeśli Afra Red Top Likoma i Flavus nie pasuje to co do obsady to na razie:

P. Demasonsi 6-10

L. Hongi Red Top 4+2

M. Msobo Magunga ??ile?

lub zamiast msobo m. interruptus (jak się uda dostać) ??? czy razem mogą być?

i może 3+1 M. Zebra Chilumba - jak mi się uda dostać

elozox wspominałeś coś w poprzedniej odp którą edytowałeś coś o flavus-ie zamiast czego mógł by być zebry lub hogi?

po 1 powinienes wiedziec ze na 1 samca powinno przypadac 3/4 samice, w przeciwnym razie samiec je zameczy

po 2 gatunki ktore sobie wybrales sa agresywne dlatego oprocz demasoni nie utrzymasz raczej 4 samcow hongi

Po 3 chilumby wiecdej niz 1 samca nie masz co liczyc nawet przy 250cm

po 4 nie kupisz gotowych haremow,dlatego zeby utworzyc np u demasoni 3+7/9 potrzebujesz przynajmniej 20 osobnikow

po 5 wszystkich innych kup po 8-10 sztuk i w razie pobicia redukuj samce pobite/albo beda zabite

po 6 msobo + interuptus moze byc

po 6 goraco zachecam Cie do lektury o pyszczakach z malawi:)

Oprocz demasoni wszystkie inne gatunki proponuje Ci jedno samcowo w ukladach1x3/5

p.s Jezeli flavus to zamiast hongi lub chilumby w tym wypadku tez samice sa bure.

Opublikowano
Wszystko sie zgadza natomiast Ty mowisz o jakis ekstremalnych zbiornikach, ja o typowo malawijskich gdzie kazdy przedklada powierzchnie nad wysokosc i wlasnie o takim tu mowa,dlatego zeby wszystko bylo tip to oprocz powierzchni do plywania ryby powinny miec te 20l "wolnej przestrzeni dla siebie" ...jak najrzadziej się widziały i miały kryjówki oraz mogły obrać swoje terytoria... to wlasnie nam gwarantuja groty i owe 20l w innym przypadku dazymy do przerybienia co za tym idzie poteznej nadfiltracji za rowno biologicznej jak i mechanicznej,nie powiesz mi ze jakosc wody gdzie jest 10l na rybe jest lepsza od tej gdzie na 1 przypada 20l itd...W koncu filtracja nie jest samowystarczalna dlatego tez sa czesciowe podmiany sklep internetowy.
Jeśli chodzi o filtrację biologiczną to ilość wody nie ma znaczenia, filtracja biologiczna musi być odpowiednia w stosunku do ilości odchodów czyli w sklep stosunku do ilości sypanego pokarmu i nie ma znaczenia czy jest 10 ryb w akwarium 100 litrowym czy 1000 litrowym. Powiedziałbym nawet, że w 1000 litrowym przy 10 rybach filtracja biologiczna może być dwukrotnie mniejsza ponieważ biologia zrobi się na szybach, podłożu itp. w dużo większym stopniu niż w akwarium 100 litrowym.

Za jakość wody natomiast odpowiada albo duża ilość roślin a zakładając że nie ma roślin bo to malawii to odpowiada częstotliwość i ilość podmienianej wody. I niezależnie jakie jest akwarium to im więcej ryb tym ilość lub częstotliwość podmian musi być większa. W dużym akwarium owszem w takiej sytuacji częstotliwość może być mniejsza za to ilość podmienianej wody większa i wtedy parametry w obu sytuacjach będę takie same przy dokładnie takiej samej ilości podmienianej wody.

Ilość sypanego pokarmu = ilość podmienionej wody i niezależnie czy w kotniku czy w basenie.

Oprogramowanie sklepów internetowych Sklep internetowy program

Opublikowano
do końca nie wiem jeszcze czy 200x40 czy 250x40

Jeśli Afra Red Top Likoma i Flavus nie pasuje to co do obsady to na razie:

P. Demasonsi 6-10

L. Hongi Red Top 4+2

M. Msobo Magunga ??ile?

lub zamiast msobo m. interruptus (jak się uda dostać) ??? czy razem mogą być?

i może 3+1 M. Zebra Chilumba - jak mi się uda dostać

elozox wspominałeś coś w poprzedniej odp którą edytowałeś coś o flavus-ie zamiast czego mógł by być zebry lub hogi?

po 1 powinienes wiedziec ze na 1 samca powinno przypadac 3/4 samice, w przeciwnym razie samiec je zameczy

po 2 gatunki ktore sobie wybrales sa agresywne dlatego oprocz demasoni nie utrzymasz raczej 4 samcow hongi

Po 3 chilumby wiecdej niz 1 samca nie masz co liczyc nawet przy 250cm

po 4 nie kupisz gotowych haremow,dlatego zeby utworzyc np u demasoni 3+7/9 potrzebujesz przynajmniej 20 osobnikow

po 5 wszystkich innych kup po 8-10 sztuk i w razie pobicia redukuj samce pobite/albo beda zabite

po 6 msobo + interuptus moze byc

po 6 goraco zachecam Cie do lektury o pyszczakach z malawi:)

Oprocz demasoni wszystkie inne gatunki proponuje Ci jedno samcowo w ukladach1x3/5

p.s Jezeli flavus to zamiast hongi lub chilumby w tym wypadku tez samice sa bure.

Ok! dzięki wielkie!

część wiedziałem ale upewnić i czytać dalej nigdy nie za wiele!

Dzięki jeszcze raz!

Opublikowano
]
Wszystko sie zgadza natomiast Ty mowisz o jakis ekstremalnych zbiornikach, ja o typowo malawijskich gdzie kazdy przedklada powierzchnie nad wysokosc i wlasnie o takim tu mowa,dlatego zeby wszystko bylo tip to oprocz powierzchni do plywania ryby powinny miec te 20l "wolnej przestrzeni dla siebie" ...jak najrzadziej się widziały i miały kryjówki oraz mogły obrać swoje terytoria... to wlasnie nam gwarantuja groty i owe 20l w innym przypadku dazymy do przerybienia co za tym idzie poteznej nadfiltracji za rowno biologicznej jak i mechanicznej,nie powiesz mi ze jakosc wody gdzie jest 10l na rybe jest lepsza od tej gdzie na 1 przypada 20l itd...W koncu filtracja nie jest samowystarczalna dlatego tez sa czesciowe podmiany.

Jeśli chodzi o filtrację biologiczną to ilość wody nie ma znaczenia, filtracja biologiczna musi być odpowiednia w stosunku do ilości odchodów czyli w stosunku do ilości sypanego pokarmu i nie ma znaczenia czy jest 10 ryb w akwarium 100 litrowym czy 1000 litrowym. Powiedziałbym nawet, że w 1000 litrowym przy 10 rybach filtracja biologiczna może być dwukrotnie mniejsza ponieważ biologia zrobi się na szybach, podłożu itp. w dużo większym stopniu niż w akwarium 100 litrowym.

Za jakość wody natomiast odpowiada albo duża ilość roślin a zakładając że nie ma roślin bo to malawii to odpowiada częstotliwość i ilość podmienianej wody. I niezależnie jakie jest akwarium to im więcej ryb tym ilość lub częstotliwość podmian musi być większa.

Woda wodzie nie rowna i oprócz h2o zawiera jeszcze ogromną ilość związków, które się w niej rozpuściły np tlen (woda jest jednym z najlepszych rozpuszczalników)dlatego lepiej dla kondycji kazdego organizmu bedzie jezeli na 1 osobnika jest jej wiecej . Oprocz tego ze filtracja musi byc proporcjonalna do ilosci ryb,musza byc tez zachowane pewne normy i idac Twoim tropem z odpowiednim złożem do 300l wsadzic moge 150kg dekoracji i dac 30 ryb,tylko gdzie przestrzen do plywania i czy w tym samym zbiorniku przy np 15 rybach i 60kg dekoracji podmiany wody mozna ograniczyc do 2 x rzadziej nie stosujac nadfiltracji poniewaz jest jej rezerwa,co za tym idzie jest duzo latwiej zachowac rownowage biologiczna.

Opublikowano

Jeszcze raz powtórzę że flavus i demasoni to nie najlepsze połączenie, jeden z tych dwóch gatunków będzie poszkodowany, ale zrobisz jak zechcesz. Agresją pasuje tu Melanochromis auratus i jego dałbym zamiast demonków (samiczki IMO bardzo ładne i nie będzie problemów z kupnem :wink: )

Opublikowano

Tylko czy przy auratusie nie bedzie za ostro tyle agresywnych gatunkow , czesto samice tego zbuja dominuja nad samcami innych gat. a flavus czy hongi bez terytorium skutkuje barwa.

Opublikowano

Flavus i Hongi do aniołów nie należą :wink: , przy 250 cm i rozsądnym ustawieniu dekoracji powinny się podzielić przestrzenią.

Demony są agresywne głównie wewnątrzgatunkowo więc by pasowały lepiej od auratusa, ale z tego co się dowiedziałem (jest też sporo na naszym forum) wyjątkowo szkodzą mu pokarmy mięsne, więc z łączenie go z wszyskożercami jest ryzykowne "dietetycznie".

Edit

Osobiście spróbowałbym z flawusem, hongi, auratusem (raczej tylko 1 samcowo :( ) i jako uzupełnienie stadko acei.

Opublikowano
ok na razie będą:

P. Demasonsi

L. Hongi Red Top

C. Afra Red Top Likoma

M. Msobo Magunga

I chciał bym M. Zebra Chilumba

ale wie ktoś jak i gdzie można kupić?

A później może coś z:

P. red red, yellow, Elongatus Mpanga, p. saulosi?

Będzie git?

Nie C.afra nie pasuje zywieniowo jezeli juz to:

P. Demasonsi

L. Hongi Red Top

M. Msobo Magunga

M. Zebra Chilumba

Do tego zestawu dodalbym P.acei ewentualnie reda,chociaz samice zlewaly by sie z magunga.

Ja mam redy z saulosi i samice się nie "zlewają"