Skocz do zawartości

JBL e 900 rodzaj wkładów i prefiltr

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie wszystkich na forum.

Właśnie zaczynam przygodę z malawi i na początek mam kilka pytań odnośnie filtra. Dodam tylko, że moje akwarium to 112 litrów (wiem, wiem, dla niektórych to tylko kotnik :) ), planowana obsada to P. saulosi.

W tej chwili mam wkłady (licząc od dołu): ceramika, grys koralowy, zeolit i w czwartym zostawiłem gąbkę, która była od początku. Czy taki układ jest dobry, może coś dołożyć i coś zabrać?

Drugie pytanie dotyczy prefiltra. Jak na razie świadomie zrezygnowałem z filtra wewnętrznego. W kubełku JBL e900 jest prefiltr w środku. Czy on wystarczy czy lepiej założyć coś dodatkowego. A jeżeli tak to czy wystarczy jakaś gąbka z filtra wew. założona na wlot wody i czy nie zmniejszy to wydajności filtra, oczywiście przy regularnym jego czyszczeniu?

Opublikowano

Prefiltr jest to gabka zakladanana na rurke zasysajaca w kubelku jako wklad masz po prostu gabke, tez mam jbl900 i sa tam 3 wklady wszystkie 3 zasypane ceramika (ceramika, grys koralowy, zeolit tez bedzie ok)+ na rurke zasysajaca nałóż prefiltr,wtedy nie bedziesz musial czyscic kubla co miesiac otwierajac go .

Opublikowano

Czy rodzaj dobranych wkładów jest odpowiedni pokażą wyniki testów. Na razie robiłem tylko 5in1 więc nie ma sensu ich podawać. Ale do takiego akwarium i takiej obsady powinno być chyba ok.

Opublikowano
A kiedy zalałeś akwa ?

Akwarium zalałem 9 dni temu

Jeżeli tą ceramikę dostałeś razem z kubłem to zapewne jest to ceramika to filtracji mech.(gładka).Jeśli tak jest to możesz ją wymienić na ceramikę bio(porowata).

Faktycznie ta oryginalna jest bardzo gładka. Ale z filtrem dokupiłem ceramikę bardziej porowatą. W tej chwili w filtrze są obydwie ceramiki ale w jednym koszyku, po prostu wymieszane.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Koledzy a podpowiedzcie mi czy węgiel aktywny moze być w akwa na początku aż nie bedzie dojrzałe ?? czy lepiej wogole zrezygnować z węgla ??:D pytam bo jeszcze nie zalałem akwa ;) z góry dzieks pozdro