tomaszek15 Opublikowano 11 Października 2010 #1 Opublikowano 11 Października 2010 Moje saulosi się trą o piasek od 3 miesięcy ale nie chorują. Są ruchliwe, pobierają pokarm, wyglądają ok tylko samiec jest niewybarwiony (jasno niebieski bez pasów) mimo że jest z 4 samicami ale podchodził do tarła Dawałem im kilka razy tropicala d-allio plus z czosnkiem ale nic to nie zmieniło. obsada to 1+4 saulosi i świderki
-Przemo- Opublikowano 11 Października 2010 #2 Opublikowano 11 Października 2010 Pyszczaki często tak mają. Czasem nieco pomaga zmiana pokarmu. Zwróć uwagę czy parametry wody są dobre, najlepiej je tutaj podaj. U mnie przy dobrym karmieniu i dobrych parametrach też się czasem lekko ocierały, całkowicie wyeliminowałem ocieranie przez świecenie 24/24 UV. Jednak od 2 miesięcy już nie świecę i zaczęły się znowu sporadycznie ocierać.
tomaszek15 Opublikowano 11 Października 2010 Autor #3 Opublikowano 11 Października 2010 Karmie je 6 pokarmami na zmiane. Parametrów niestety nie znam.Nie mam testów. Ale wode wymieniam co 1, 2 tygodnie po 1/3.
elozox Opublikowano 11 Października 2010 #4 Opublikowano 11 Października 2010 jak masz zle parametry wody w akwa np; za male phczy za duze stezenie no3 ryby beda sie ocierac a nawet zdychac , radze kupic testy nawet 5w1.
tomaszek15 Opublikowano 11 Października 2010 Autor #5 Opublikowano 11 Października 2010 ok musze zakpić a ile takie najtansze testy kosztują?
nabe Opublikowano 11 Października 2010 #6 Opublikowano 11 Października 2010 Panie Tomaszu, nie kupować najtańszych bo te tanie jakości marketowej nadają się do oznaczania pH tylko. Do pomiaru no2 i no3 warto wydać trochę więcej kasy a wiedzieć co się mierzy, inaczej ile by nie kosztowały to szkoda środków i czasu. Tak, ryby mogą ocierać się przy złych parametrach wody np wysokie stężenie azotanów.
Perez666 Opublikowano 12 Października 2010 #7 Opublikowano 12 Października 2010 radze kupic testy nawet 5w1. Nigdy ale to nigdy nie polecaj tego...czegoś Kup testy zooleka na NO2 i pH oraz JBL na NO3.
doolga Opublikowano 12 Października 2010 #8 Opublikowano 12 Października 2010 radze kupic testy nawet 5w1. Nigdy ale to nigdy nie polecaj tego...czegoś Kup testy zooleka na NO2 i pH oraz JBL na NO3. Dlaczego? Do sprawdzenia wody "w biegu" używam właśnie 5w1 JBL'a i na szybko mam orientację. Zestawy multi nie są super wiarygodne- to prawda, ale jak zauważam problem, to ew. badam wodę kropelkowymi uzyskując dokładniejsze wyniki (bo takie mieć trzeba).
tomaszek15 Opublikowano 12 Października 2010 Autor #9 Opublikowano 12 Października 2010 dziękuje wszystkim za rady w najbliższym czasie kupie testy te w płynie i wypisze wyniki. sam jestem ciekawy
AfricaLake_pl Opublikowano 12 Października 2010 #10 Opublikowano 12 Października 2010 Pyszczaki jak się przejedzą to też mogą się ocierać
Rekomendowane odpowiedzi