Skocz do zawartości

Zielona mętna woda - problem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
A czy ktoś zna przyczynę powstawania takiej zielonej wody?

Przyczyn zakwitu wody może być wiele .Ale najczęściej to może być zbyt silne ( intensywne) światło słoneczne, zbyt mocne sztuczne i zbyt długo świecone jak i duża ilość węglanów ,siarczanów i fosforanów . Gdyby w tym przypadku było dużo roślin to by sobie jakoś poradziły . Ale w świeżym akwa często właśnie tak się zdarza.

Opublikowano

Cześć wszystkim

Przegladałem forum właśnie w takiej sprawie i myśle, że mam podobny problem. Właśnie kończy się u mnie 3 tygodniowy remont, a problem zaczął się mniejwiecej równo z nim, więc początkowo z tym wiązałem przyczyny problemu. Początkowo bawilem sie z zaciemniańem, ale to nie pomogło. Teraz moje pytania: czy ta wata to może być taka zwykła z apteki? Trochę się boję, że wyleci to z filtra i zabrudzi całe akwarium. Czy ktoś przetestował te ściereczki z mikrofibry? Jestem bardziej przekonany do tego pomysłu ze względu na to, że to do akwarium się nie dostanie. Jeżeli ktoś testował i działa to prosiłem o podanie nazwy producenta i ewentualnie w jakiej śeciówce można to kupić.

Opublikowano
Przyczyn zakwitu wody może być wiele .Ale najczęściej to może być zbyt silne ( intensywne) światło słoneczne, zbyt mocne sztuczne i zbyt długo świecone jak i duża ilość węglanów ,siarczanów i fosforanów . Gdyby w tym przypadku było dużo roślin to by sobie jakoś poradziły . Ale w świeżym akwa często właśnie tak się zdarza.

Pewne problemy akwarystyki wydawałoby się są wieczne.

To ty mi kiedyś napisałeś że podmianki były, są i będą :P - pamiętasz?

Otóz akwarystyka też nie stoi w miejscu i co jakiś czas pojawi się jakiś preparat lub ktoś odkryje już istniejący które stają się takimi kamieniami milowymi postępu w akwarystyce.

pojawiły się biopolimery oraz ktoś odkrył właściwości i metody zastosowania żywic jonowymiennych jak Purolite A520 i problem NO3 wraz z podmiankami wody odchodzi powoli na plan dalszy. Zaraz w Tanganice dojdę do roku bez podmianek i zdrowiu ryb.

W mojej opinii takim kamieniem milowym stanie się morski " atrament" czyli Microbe Lift Phosphate Remover, którego niezwykłe właściwości odkrył nasz kolega Guban88.

( Obiecał jutro napisać i dokładnie wszystko wyjaśnić w nowym tematcie).

Wszystko co Andrzeju napisałeś to prawda poza tym że problem "zielonej wody" dotyczy nie tylko nowych zbiorników. Występuje cyklicznie w morzach, oceanach, jeziorach i naszych baniaczkach i wystarczy inna woda w kranie, remont mieszkania, LED więcej by wystąpił.

W moim największym baniaczku 4000l z koi :grin: występował corocznie od 10 lat od wiosny do póżnej jesieni ( bo na słońcu stale) i jak koledzy pisali ani chemia ani lampa UV nic nie pomagała.

A w tym roku nie mam zielonej wody, wreszcie widzę pompę na głębokości 2,5m no i widzę wreszcie koi.

A czego ja tam już nie lałem- a wystarczyło etapami buteleczka atramentu na te 4000l. i od miesiąca jest super.

Tak jak Helmety usuwają skutek powstawania okrzemek a nie przyczynę tak samo te wszystkie waty, ściereczki, lampy UV.

Oczywiście masz rację że zjawisko potęgują takie katalizatory procesu jak światło słoneczne w baniaku, silne i długie świecenie ale przyczyna tkwi w wysokiej zawartość rozpuszczonych w wodzie fosforanów, azotanów i krzemianów.

Moja Tanganika stoi w wielkim oknie i słońce świeci do baniaka rano i po południu a ani okrzemek nigdy nie było ani sinic ani też zielonej wody - wprost przeciwnie.

Nurzańce rosną jak zwariowane, kamienie z krasnalami, brunatnicami i zielonym glonem a woda kryształowo-kryształowa.

Jutro po Gubanie powracamy:p

Opublikowano

To ty mi kiedyś napisałeś że podmianki były, są i będą - pamiętasz?

...pamiętam Heniu i podtrzymuję swoje zdanie:) Niektórzy robią to mniej lub więcej intensywnie ale robią. I tak będzie:)

-- dołączony post:

przyczyna tkwi w wysokiej zawartość rozpuszczonych w wodzie fosforanów, azotanów i krzemianów.

..to też podałem jako przyczynę:)

-- dołączony post:

Wszystko co Andrzeju napisałeś to prawda poza tym że problem "zielonej wody" dotyczy nie tylko nowych zbiorników.

Heniu..napisałem ,że w świeżym często tak się zdarza a nie , tylko w świeżym

-- dołączony post:

..ale generalnie się zgadzamy:)

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

To ty mi kiedyś napisałeś że podmianki były, są i będą :P - pamiętasz?

Otóz akwarystyka też nie stoi w miejscu i co jakiś czas pojawi się jakiś preparat lub ktoś odkryje już istniejący które stają się takimi kamieniami milowymi postępu w akwarystyce.

pojawiły się biopolimery oraz ktoś odkrył właściwości i metody zastosowania żywic jonowymiennych jak Purolite A520 i problem NO3 wraz z podmiankami wody odchodzi powoli na plan dalszy. Zaraz w Tanganice dojdę do roku bez podmianek i zdrowiu ryb.

W mojej opinii takim kamieniem milowym stanie się morski " atrament" czyli Microbe Lift Phosphate Remover, którego niezwykłe właściwości odkrył nasz kolega Guban88.

( Obiecał jutro napisać i dokładnie wszystko wyjaśnić w nowym tematcie).

Wszystko co Andrzeju napisałeś to prawda poza tym że problem "zielonej wody" dotyczy nie tylko nowych zbiorników. Występuje cyklicznie w morzach, oceanach, jeziorach i naszych baniaczkach i wystarczy inna woda w kranie, remont mieszkania, LED więcej by wystąpił.

W moim największym baniaczku 4000l z koi :grin: występował corocznie od 10 lat od wiosny do póżnej jesieni ( bo na słońcu stale) i jak koledzy pisali ani chemia ani lampa UV nic nie pomagała.

A w tym roku nie mam zielonej wody, wreszcie widzę pompę na głębokości 2,5m no i widzę wreszcie koi.

A czego ja tam już nie lałem- a wystarczyło etapami buteleczka atramentu na te 4000l. i od miesiąca jest super.

Tak jak Helmety usuwają skutek powstawania okrzemek a nie przyczynę tak samo te wszystkie waty, ściereczki, lampy UV.

Oczywiście masz rację że zjawisko potęgują takie katalizatory procesu jak światło słoneczne w baniaku, silne i długie świecenie ale przyczyna tkwi w wysokiej zawartość rozpuszczonych w wodzie fosforanów, azotanów i krzemianów.

Moja Tanganika stoi w wielkim oknie i słońce świeci do baniaka rano i po południu a ani okrzemek nigdy nie było ani sinic ani też zielonej wody - wprost przeciwnie.

Nurzańce rosną jak zwariowane, kamienie z krasnalami, brunatnicami i zielonym glonem a woda kryształowo-kryształowa.

Jutro po Gubanie powracamy:p

Bardzo dużo informacji przez co się trochę zamieszałem. Więc proszę Heniu napisać mi jak wpłynąć na przyczynę fosforanów, azotanów i krzemianów? Aby usunąć przyczynę a nie skutek?::P Czy w takim razie polecasz "atrament"?

Opublikowano
Bardzo dużo informacji przez co się trochę zamieszałem. Więc proszę Heniu napisać mi jak wpłynąć na przyczynę fosforanów, azotanów i krzemianów? Aby usunąć przyczynę a nie skutek?::P Czy w takim razie polecasz "atrament"?

W moim przekonaniu nie da się usunąć przyczyn - co jedynie możemy próbować je ograniczać.

Dam ci przykład tylko co do azotanów NO3.

Żródła azotanów mogą być co najmniej dwa:

- sama woda wodociągowa która zgodnie z normą może mieć do 50mg/l NO3 i do tej wartości wodociągi leją jak leci. Nie masz na to wpływu żadnego. Owszem możesz sam usuwać poprzez instalację domową z usuwaniem NO3 albo stosować osmozę.

- same ryby poprzez to że wydalają skrzelami amoniak NH3 oraz sikają i kupkają do wody co bakterie gnilne także przerobią na amoniak - potem masz cykl nitryfikacji bakteryjnej NH3/4 do NO2 do NO3 więc by usunąć przyczynę trzeba usunąć ryby.:evil:

Ćwiczą to koledzy z akwarium roślinnym bez ryb wtedy muszą wprost dawkować w nawozach azotowych ten NO3 bo go brakuje.

Podobnie jest i z fosforanami i krzemianami choć żródeł ich w baniaku należy raczej doszukiwać się w wodzie kranowej oraz pokarmach które dajemy rybom.

Metod zmniejszania szkodliwych związków azotu, fosforu i krzemu jest wiele a "atrament" jednym z wielu innych.

Natomiast uważam że stosowanie jakiejkolwiek chemii zawsze powinno być poprzedzone rozeznaniem "skąd to złe" się znalazło w baniaku i co mogę najpierw bez chemii zrobić by to ograniczyć.

Często wystarczy np nie przekarmiać ryb by wiele złego samo spadło do dopuszczalnych poziomów.

Dlatego też zawsze odradzałem i odradzam stosowania "atramentu" na pałę bo inni stosują to i ja wleję.

W kwestii zielonej mętnej wody którą co roku miałem w swoim oczku aż do przymrozków to powiem ci tak.

Wlałem atrament tylko raz wczesną wiosną i zgodnie z instrukcją producenta 3x co kilka dni mierząc fosforany i przez całe lato po raz pierwszy od wielu lat nie miałem zielonej wody.

Dolewałem wody z kranu, padał deszcz, woda parowała i powiem ci że zauważyłem teraz niemal po roku że woda w oczku nie zamarza jak w stawach obok.

O wiele większy staw sąsiada miał lód a moje oczko nie i nie jest to skutek sypania soli kuchennej do oczka.

Ponieważ wierzę w firmę Microbe Lift to stosuję atrament wierząc że nie szkodzi rybom jak nie szkodzi krewetkom, i koralowcom u tysięcy akwarystów na świecie.

Opublikowano

Miałem ten sam problem z mętną wodą. Potwierdzam - wata robi robotę, genialnie klaruje wodę. W moim przypadku użyłem 8 warstw sprasowanej włókniny poliestrowej w filtrze wewnętrznym. 3,8zł za 1m2 na allegro.

• 2 tygodnie później...
  • 1 rok później...
Opublikowano

Witam!

ja tez miałam problem z zieloną mętna wodą i dzięki poprzednim wypowiedziom udało mi się poprawić stan wody w akwarium, a było naprawdę strasznie. Podziałał sposób z watą w filtrze i ściereczka z mikrofibry. Musiałam podmieniać watę rano i wieczorem i tak przez 3dni, do tego nie włączanie światła no i dodatkowe napowietrzanie (chodziły 2 filtry - zewnętrzny i wewnętrzny), do tego odmulanie dna i wymiana podłoża, podmiana 15% wody i jest znowu super. 

???

IMG_4984.JPG

IMG_4985.JPG