Skocz do zawartości

nowy baniak parametry

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam dokładnie 24.09.2010 załałem baniak wymiary 100x40x50 czyli pojemność 200l. W sumie wody wszło mi ok 14 wiaderek 10litrowych. Dodałem starter Sera Nitrivec. Po 2 dniach wpuściłem 5 neonek i 5 zbrojników (małych wielkościowo) żeby biolog miał co trawić (w sklepie sprzedawca doradził mi że to są wytrzymałe ryby). Po tygodniu zrobiłem testy wody paskami JBL wyszły takie:

Ph: ok 7,6 - troche mnie to martwi jak podnieść Ph?

Gh: 40,

Kh: między 30-40,

NO2: 0 - troche zadziwiające,

NO3: ok 20

nie wiem czy to możliwe żeby po tygodniu tak woda dojrzała? Filtracje mam biologa JBL cristal profi e700 i miechanik Aquael FAN - 3.

Proszę o jakieś sugestie ;) pozdrawiam

Opublikowano

Niekoniecznie dojrzała, może test na no2 był źle przeprowadzony, albo masz to szczęście że biologia rozbuja się gładko i bez większych ceregieli niedługo mógłbyś zarybiać. A ta woda była świeża czy pochodziła z jakiegoś akwarium?

Opublikowano

nie woda była świerza z kranu a mieszkam na mazowszu więc nie wiem jakie tu mają kranówki :P narazie poczekamy na bierząco będę monitorował stan wody :) a to co mam narazie niech sobie plywa a ja zaopatrze się w jakieś lepsze testy ew. no i martwi mi te Ph...

Opublikowano

pH daje radę - szkoda tylko zbrojników bo preferują niższe pH.

Podnieść pH można sodą.

Sprawdź jakie masz parametry kranówki bo może NO3 z kranu Ci takie leci...

Najlepszym rozwiązaniem byłoby zrobienie testów na NH3 - byłoby widać czy bakterie "działają"

Opublikowano
Ph: ok 7,6 - troche mnie to martwi jak podnieść Ph?

Możesz dać do kubła grys koralowy bądź tak jak pisał kunta dodawać sody do podmian.

A testy szybko zmień na kropelkowe bo te paski są do..... mało miarodajne :wink:

Opublikowano

Można zrobić też 10 testów na tych paskach i wyciągnąć średnią .... ale to nie to samo co kropelki :) Jak chcesz tanie testy a dobre to polecam testy Czeskiej firmy RATAJ 12zł/za test porównywalny do zoolku :)

Opublikowano

sorry wielkie ale trochę nakłamałem :P moja wina (przepraszam), a więc tak parametry wody:

kran:

pH - 8,

kH - 20,

gh - ok 14,

NO2 - 0,

NO3 - 25

woda z baniaka:

pH - 7,6,

KH - 20

GH - ok 14

NO2 - 0,5,

NO3 - 25

NH3 test zooleka kropelkowy, jeśli patrzę w skalę barw to wychodzi mi 0...

wiem że paski są do d..y ale narazie fundusze mi na tyle pozwoliły... ;/

Opublikowano

Czyli jeszcze nie dojrzał, ale już coś sie dzieje jesli NH3 masz 0,a rośnie NO2 to prawidłowo.

Musisz mieć NO2 zero i wzrost NO3 bo na teraz to NO3 masz z kranu. Wieć spokojnie czekaj i rób pomiary.

Opublikowano

Czyli NO3 masz z kranu - wysokie trochę jak na kranówkę ale trzeba pamiętać że robisz testy paskowe.

Co do testów paskowych to przy świeżym zbiorniku nie nadają się one zupełnie - może prawie zupełnie.

pH - mniej więcej wychodzi

KH i GH zawyżają

NO2 - można sprawdzać czy się pojawiło ale wyniki nie są miarodajne - czyli widać że jest ale ile tego ????

NO3 - totalna porażka - możesz sprawdzić czy nie ma nic czy też jest - ale ile - może to być 30 ale również może być 50 jak i 70....

Bez kropelek ciężko będzie...