Skocz do zawartości

Mikrobiologia w akwarium

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

AlexB47, ale nawet jeżeli dowiesz się skąd się wzięły bakterie coli i zlikwidujesz przyczynę i nie będziesz dezynfekował wody w akwarium (bo to zabije całą biologię) to nawet wtedy picie takiej wody będzie ryzykowne ponieważ akwarium jest idealnym miejscem do rozwoju bakterii i jeżeli skądkolwiek np. z kranu dostanie się tam niewielka i nieszkodliwa ilość bakterii to w akwarium rozwinie się do takiego stopnia, że po wypiciu może zaszkodzić.

Czy wodę nieprzegotowaną z kranu pijesz? Zaleca się gotować wodę a woda z kranu będzie miała setki razy mniej bakterii niż w akwarium, skoro nie będziesz go chlorował.

Poza tym nie wierzę, że taka woda z akwarium będzie miała wystarczający smak i zapach :) Na dodatek będzie mieć dużo mniej pożądanych minerałów niż kranówka więc nie ma to sensu :)

Opublikowano
Nurosławie - dla przypomnienia, w pierwszym poście, rozpoczynającym wątek, moje pytanie brzmiało: "Czy ktoś ma jakieś doświadczenie w tym temacie"?

Wiem, o to mi właśnie chodzi. Taka woda ma wpływać do syfu, jakim jest akwarium i ma wyść po filtracji zdatna do picia. Taki sobie postawiłem cel w eksperymencie. Czy ktoś to wreszcie pojmie? :(

ale piszesz też:

Zakładałem, że na wyjściu z hydroponiki będę miał wodę zdatną do picia. Zastosowałem prawie wszystkie naturalne metody filtracji ścieków

błędne założenia na starcie. Zastosowana przez Ciebie metoda filtracji nigdy nie da Tobie wody o parametrach wody pitnej.

Układ który sobie zaserwowałeś, będzie doskonale produkował NO3 - do czasu zamulenia albo hydroponiki albo podżwirówki. Ponadto zakładam, że jeśli pracuje Tobie Ona coraz lepiej ( większy przepływ) masz gdzieś rosnącą nieszczelność/kanlizowanie przepływu.

Zadałeś pytanie: "czy ktoś ma doświadczenia w tym temacie"

a co miałeś na myśli:- czy ktoś robił badania mikrobioligiczne w akwarium ? - jeśli tak, to odpowiadam JA. Ale nie wynika z nich odpowiedź na kolejne zadane przez Ciebie pytania.

Opublikowano

A w jakim celu je robiłeś? Coś Cię musiało do tego skłonić zwłaszcza, że takie badania kosztują parę złotych. Myślałem, że nikt się tym nie przejmuje, stąd mój wątek.

Opublikowano

tak z czystej ciekawości, na studiach jeszcze. Więc badania były gratis. Oznaczaliśmy zmiany gatunkowe w czasie dla różnych środowisk a następnie robiliśmy bioindykację jakości wód na tej podstawie ale to w zakresie głównie pierwotniaków.

A że zajmowaliśmy się równie biotechnologią, to na zaliczenie mieliśmy badać określone środowiska, dobrane przez siebie. NIektórzy robili posiew z ...... buta, nosa ...... jezior, akwariów, z wnętrza ciała organizmów kręgowych .....

Sprawdzaliśmy co jest, ale nie dlaczego jest.