Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, chcę założyć akwarium z rybami z rodzaju Lethrinops (mam do dyspozycji w tym celu zbiornik 200dł.70szer.55wys), oczywiście znam ogólne zasady, natomiast poszukuję osób doświadczonych w hodowli tych gatunków, interesuje mnie ewentualne połączenie Lethrinops z Aulonocarami i Copadichromisami

Pozdrawiam,

Anna

Opublikowano

Napisz PW do MateuszaT, który jest prawdopodobnie największym autorytetem w tym temacie, a szczerze powiedziawszy dawno go nie widziałem na forum.

Opublikowano

Zacne szkiełko im szykujesz :) Miałem Lethriops albus kande razem z Copadichromis borleyi kadango i takie połączenie nie sprawdziło się Borleye to silne i terytorialne ryby a te lethrinopsy (dorosłe!) były jakieś mało wojownicze i szybko dały sie zdominować młodym kilkucentymetrowym copadichromisom. W sumie były przeganiane nawet przez samca saulosi który zasiedział się w tym akwa po odrobieniu roli startera :) Dlatego nawet nie wyobrażam sobie łączenia ich z mbuną.Które letrhino cię interesują?

Opublikowano

C. azureus- mam grupkę 2/7 w innym zbiorniku, nie piszę o mbunie- tych nie mam w planach w tej obsadzie, wszystkie publikacje odradzają łączenie mbuny z L. więc też nie zamierzam tego zrobić, docelowo przeznaczam dla nich (lethrinops) znacznie większy zbiornik (teraz zajęty przez grupę Buccochromis)

post-10131-14695712664458_thumb.jpg