Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Moja samica Maylandia Livingstonii [F1] podczas przenoszenia do kotnika wypluła część młodych ok 8 szt. Myślałem ,że to wszystko więc zwróciłem jej wolność do akwarium 122l ;) Ale patrzę a ona jeszcze nosi tam kilka szt. - już jej nie będę odławiał !

Moje pytanie - Te 8 szt. narybku jest w kotniku ale mają jeszcze takie okrągłe brzuszki - woreczki żółciowe czy jakoś tak.Pomimo tego ,że nie pływają w toni śmigają przy dnie jak głupie - zaglądają do muszli ślimaka,pływają po całej powierzchni dna kotnika,potem siedzą w grupie i znowu pływają :D

Czy pomimo tych "jajeczkowatych" brzuszków przeżyją ?

Są w kotniku siatkowym w akwarium 100x35x35 (tam gdzie dorosłe) lecz za 2-3 dni przejdą do 25l (tylko filtr kupię) :)

Dadzą radę? Te woreczki żółciowe z czasem zanikną tak?

Opublikowano

Jeśli już pływają to daj im do kotnika kamień napowietrzający i nie karm narazie bo woreczek żółciowy zapewnia im stale skł. odzywcze, nie wiem na ile jest on wchłonięty, najwyżej sprawdź sypiąc papu czy się zainteresują, jeśli nie to nie karm, sprawdzisz za dwa-trzy dni czy się to nie zmieni. Wogóle w którym dniu inkubacji wypuściła?

Opublikowano

16 dzień inkubacji.

Inni użytkownicy pisali ,że taki narybek leży na boku ale żyje a mi nie.U mnie pływa cała gromada tylko ten charakterystyczny brzuszek.Bardzo szybko pływają i potrafią oderwać się od podłoża ,popłynąć do góry i znowu na dół.Także wyglądają na zdrowe.

Mają spore szanse?

Opublikowano

Jak niczego nie schrzanisz i nie mają jakichś wad genetycznych typu zdeformowany pysk uniemożliwiający pobieranie pokarmu lub coś podobnego to przeżyją wszystkie. Tylko napowietrzaj im porządnie wode w tym kotniku bo to że podpływają gwałtownie do powierzchni może wynikać z tego że mają mało tlenu w wodzie na dnie kotnika, masz napowietrzacz?

Jeśli nie masz dla nich pokarmu to albo zetrzyj płatki spiruliny na popiół albo jak najszybciej kup: http://www.zoologiczny.sklep.pl/Tropical_Mikrovit_Spirulina_75ml__25_33___308

Opublikowano
Jeśli nie wyrzuci ich poza kotnik to nic im nie będzie.

Aż tak mocne to to nie jest :D

Maluchy teraz siedzą w grupie na dnie ;)

EDIT :

Podłączyłem brzęczyk i najpierw pochowały się po kątach a teraz są bardziej ruchliwe ;) To chyba dobrze? Śmigają aż miło :D

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zaraz z samego rana sprawdziłem jak się mają - miłe zaskoczenie - żyją i starają się pływać po części w otwartej toni :)