Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak każdy wie, bardzo ciężko jest złapać np. inkubującą samicę, zwłaszcza gdy w akwarium mamy dużo dekoracji, kamieni. Gdy mamy niedużo dekoracji to nie problem - można je wyjąć i swobodnie złapać rybę, jednak gdy nie chcemy wszystkiego wyjmować to mamy problem.

Czasami graniczy to z cudem. Można siedzieć godzinami z siatką w ręce i liczyć na szczęście, jak się uśmiechnie to po 1-2 godzinach złapiemy.

Próbowałem już pułapki z butelki, jednak ona jest skuteczna na ryby, które jedzą pokarm nasypany do tej butelki a inkubująca samica nie je i w dodatku jest ostrożna, ignoruje całkiem butelkę.

Cóż zrobić? A może tak spróbować sposobu sprawdzonego od setek, jak nie tysięcy lat?

Co to takiego? SIEĆ RYBACKA :-)

Wydaje się to absurdalne, jednak jest skuteczne i nie zabiera dużo czasu a wystarczy do tego kawałek firanki.

W akwarium mam mnóstwo kamieni, dużo roślin.

Wsadziłem do swojego akwarium kawałek czystej wypłukanej firanki, spuściłem ją równo po przedniej szybie, zakopałem lekko w podłoże, potem wyżej na dekoracje, tak żeby pozostawić rybom jak najmniej wolnego miejsca do pływania poza siatką, potem na tylną szybę i z powrotem do góry. Po bokach zostawiłem po 10cm wolnego miejsca aby ryby mogły wpłynąć do siatki.

Wyglądało to tak:

rsz_rsz_1img_5300.jpg

z boku:

rsz_img_5301.jpg

Jak widać w moim przypadku było ciężko bo mam dużo kamieni i roślin, jednak mimo tego już po kilkunastu minutach inkubująca samica wpłynęła (a nawet dwie na raz):

rsz_rsz_img_5319.jpg

Po kilku godzinach większość ryb zaczęła swobodnie pływać w przestrzeni z siatki i wystarczyło tylko ją wyciągnąć, pełną ryb :)