Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Generalnie ustawienie wlotów/wylotów z filtrów mam mniej więcej tak jak na rysunku z forum. Jak to dokładnie u mnie wygląda widać na szkicu poniżej. Woda według mnie jest klarowna problem jest jedynie z brudnym miejscami podłożem. Przyszło mi do głowy żeby poprzestawiać nieco kamienie w których gromadziło się najwięcej syfków i teraz jest lepiej ale minął raptem jeden dzień od sprzątania zobaczymy jak to się sprawdzi na dłuższą metę :) Jeśli okarze się że nic nie pomogło to wtedy będzie dylemat albo lepsza pompa celuje w atmana 203 póki co(dobry wybór?) albo cyrkulator tylko że znając moją niechęć do sprzętu w akwa to zacznie się budowanie hydrauliki :) No chyba że mocna pompa załatwi sprawę. A jak sprawdza się filtracja przez narurowce z sumpem lub narurowce z kubłem? Choć najchętniej zbudowałbym narurowce i sump żeby pozbyć się grzałki z akwa.

post-10054-14695712630396_thumb.jpg

Opublikowano

czy ma sens dołączenie kolanka do wylotu z kubła i skierowanie strumienia wody wzdłuż tła a wylotu z mechanika wzdłuż przedniej szyby jak na rysunku poniżej. Czy raczej nie poprawi to cyrkulacji i więcej zabawy niż to warte?

post-10054-14695712630741_thumb.jpg

Opublikowano
czy ma sens dołączenie kolanka do wylotu z kubła i skierowanie strumienia wody wzdłuż tła a wylotu z mechanika wzdłuż przedniej szyby jak na rysunku poniżej. Czy raczej nie poprawi to cyrkulacji i więcej zabawy niż to warte?

Czy wsadzisz kolanko czy nie żadnej zabawy nie ma. po prostu będzie kolanko i tyle 3 sek zajmie dołożenie kolanka.

Ja mam kolanko...

Opublikowano

Rysunek do którego wkleiłem link jest to widok z przodu akwa a twój z góry wiec ciężko porównać (a może się mylę).

Z moich "doświadczeń" wynika że lepiej się sprawdza cyrkulacja góra-dół niż tył-przód.

Opublikowano

kolanko wchodzi tak po prostu na wcisk? nie trzeba nic zgrzewać kombinować?... mam standardowy wylot z kubełka eheima

Cyrkulacji góra dół dokładnie tak jak na rysunku z forum nie mogę zastosować bo wylotem mogę operować jedynie prawo lewo...ale aby wyeliminować buczenie postawiłem pompę na dużej gąbce która stoi bezpośrednio na piasku więc wylot z filtra znajduje się mniej więcej w połowie wysokości akwarium. Wydaje mi sie że w pewien sposób wymusza to cyrkulacje góra dół czy się myle?

Dzięki za błyskawiczny odzew :)

Opublikowano
kolanko wchodzi tak po prostu na wcisk? nie trzeba nic zgrzewać kombinować?... mam standardowy wylot z kubełka eheima
Idealnie nadają się do tego, tzn regulacji strumienia wody, elementy Eheim'a z systemu installation set. Można oddzielnie dokupić łączniki, kolanka, trójniki, wyloty okrągłe i ze spłaszczoną końcówką. Sam stosuję i polecam.
Opublikowano

Poszperaj w częściach od deszczownicy albo starych filtrów jeśli gdzieś masz. Może wystarczy lekko zgrzać nad palnikiem żeby było bardziej plastyczne i spasuje. Jeśli kolanko będzie miało okrągły wylot warto go zgrzać i spłaszczyć przez co uzyskasz mocniejszy strumień.

Co do cyrkulacji góra - dół czy przód - tył akwarium, zdecydowanie lepiej w moim przypadku radzi sobie góra - dół, at-203 jako mechanik w prawym tylnym rogu akwarium dmucha pod taflą a po przeciwnej stronie w nasypie skalnym schowana głowaica aquaela turbo o przepływie 1100l/h dmuchająca przy przedniej szybie po dnie akwarium, taki układ wyeliminował odmulanie z moich prac przy akwarium.