Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie... wczoraj na wieczór włożyłem do akwarium 250 L tło strukturalne. Uszczelniłem go silikonem akwarystycznym. Moje pytanie brzmi: Kiedy mogę wlać wodę? Silikon jest już zastygły, choć ma jeszcze ten silikonowy zapach :) Wodę mam przygotowana z prawidłowymi parametrami, ponieważ odlałem ją prawie całą z "działającego" akwarium.Drugie pytanie. Pomiędzy tłem a tylną szybą jest przerwa, czy tam także dostanie się woda, pomimo uszczelnienia? Dziękuję za podpowiedzi. Marcin

Opublikowano

Zasadniczo silikon schnie ok 1cm na dobę.

Wszystko zależy od tego jak grubo masz tego silikonu.

Przed zalaniem ja jeszcze delikatnie "przepłukuję" akwa razem z wszystkimi spoinami.

Nie sądzę żeby woda nie dostała się za tło....

Opublikowano

Mam cienką warstwę silikonu... więc chyba doba wystarczy :P Tylko ten ostry zapach jeszcze- powinien się wywietrzyć. Tak myślałem z wodą.. ona wszędzie zawsze się dostanie :) Piękne dzięki za odpowiedź. Acha, jeszcze jedna rzecz. W tle strukturalnym były 3 "ozdobne" dziury. Nie miałem siatki więc dałem cienkie- płaskie kawałki gąbki od filtra wewnętrznego i zalepiłem boki silikonem. Czy coś może się z czasem stać?

Opublikowano

Więc woda dostanie sie przez gąbki , a co za tym idzie , resztki pokarmu i odchody .

Możesz tam mieć strefę beztlenową .