Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Alunocary są przereklamowane. Miałem kilka gatunków razem i jest jeden problem, każdy trze każdą. Poza tym już w sklepie nie wiesz co kupujesz, każda mała alunocara wygląda tak samo szaro-buro /poza fire fish-ami i innymi red dragon-ami bo są żółte :wink: / i może z niej wyrosnąć zupełnie coś innego niż kupiłeś :mrgreen: . Kupiłem w stacjonarnym sklepie mającym tu swego czasu dobrą opinię a.baenschi i wyrósł red rubin albo jeszcze inny dziabeł :twisted: . Wpuść jeden gatunek i do tego protomelasy np red empress, tanzania, taiwan /są łądniejsze od alunocar, poza sztucznie wyhodowanymi/ i do tego fryeri iceberg i masz cacy. Ładnie kolorowo i do tego różnorodnie. Ja tak zrobiłem i jestem zadowolony.

Opublikowano

6 dimidiochromis compressiceps

1+1 nimbochromis venustus

4 nimbochromis livingstonii

1+1 aulonocara beanchi

1+1aulonocara fire red

2 sciaenochromis ahli

1+1 placidochromis electra

2+2 copadichromis borleyi

i gościnnie 1+1haplochromis obliquidens

w galerii akwa 500l 200x60x60 znalazłem taką obsadę co o tym sądzicie na początek potem oczywiście redukcja i zostawię tylko te ryby które będą mi się najbardziej podobały

Opublikowano

Akwa 200x60x60 ma 720 litrow nie 500.Wedlug mnie za duzo gatunkow i dimidochromis sie nie nadaje do 140 cm.poza tym co tam robi haplochromis, to jest malawi nie wiktoria :wink:

Opublikowano

a co sądzicie o takiej mieszance czy nie za dużo i jakie proporcje samców do samic

Aulonocara Firefish

Aulonocara baenchi

Placidochromis phenochilus

Otopharynx lithobates

Protomelas taeniolatus

Labidochromis caeruleus

Cynotilapia afra red top likoma/cobwe

Opublikowano

Cynotilapie sobie odpusc, chyba ze chcesz isc w strone mbuny.

Jezeli pozostajesz przy non-mbunie to tez tak jak mowil Mirkot, ewentualnie Fire fish.Banschi bym nie dawal, a zolty moze byc "yellow" tak jak sam propnujesz.Do tego P.taeniolatus red empress, P. phenochilus (wedlug mnie ladniejszy jest mdoka white lips) i O.litobathes Zimbabwe Rock.

Jezeli bedziesz kupowal mode ryby to proponuje kupic conajmniej po 10szt i zobaczysz co sie "wykluje" :wink: i jakie beda proporcje plci.