Skocz do zawartości

Jak użyć sody oczyszczonej, aby podnieść pH

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja jutro podmieniam wodę, i od razu wypierdziele korzeń, na którym rośnie roślina, a roślinę dam między kamienie i zobaczę. Dodam jeszcze tę sodę i mam nadzieje, że się troche podniesie pH

Opublikowano
Ja jutro podmieniam wodę, i od razu wypierdziele korzeń, na którym rośnie roślina, a roślinę dam między kamienie i zobaczę. Dodam jeszcze tę sodę i mam nadzieje, że się troche podniesie pH

wyciągnięcie korzenia "wypierdzielenie" spowoduje że nie będzie Ci się obniżało PH korzeń może mieć na to wpływ.

sodę dodaj najpierw do wody jaką wlejesz do akwa i zmierz parametry żebyś nie przesadził z tym PH lepiej powoli i do góry niż nagły skok.

Opublikowano
co ma korzeń dp ph? jesli już to ci obniży ph z tego co wiem :?: :!:

fhuzbych kolega napisał "wypierdziele" czyli wyciągnę co będzie miało wpływ.

może przeczytałeś wpierdziele???

Opublikowano

"wypierdziele" w sensie wyciągne:) no zorientowałem się, że korzeń obniża pH, ale nie wiedziałem w jakim stopniu, sprawdzę, gdy go wyciągnę i dodam sody.

Opublikowano
"wypierdziele" w sensie wyciągne:) no zorientowałem się, że korzeń obniża pH, ale nie wiedziałem w jakim stopniu, sprawdzę, gdy go wyciągnę i dodam sody.

i daj znać jakie są teraz zmiany?? a może się uspokoi.

Opublikowano

Ja sody dodaję co 2 tygodnie przy podmianie,odpowiednio:

1,5 łyżeczki do 200l

3 łyżeczki do 450l

Woda w kranie według testu JBL poniżej 7,4,od tej wartości zaczyna się skala...

Przed wlaniem do akwa,godzinę się miesza w wiadrze z podłączonym cyrkulatorem.

pH=8

Opublikowano

Więc tak, po podmianie wody, podmieniłem tym razem więcej, ok 35% wody, wyciągnąłem korzeń, dodałem piasku i troszke poczyściłem. Dodałem również sody oczyszczonej do 240L dałem 4 łyżeczki. Rano sprawdzam wszelkie parametry i wyszło pH 8.0, NO2 0.1, NO3 20. Myślę, że wszystko ok z pysiami, zachowują się w porządku, mają apetyt, są ruchliwe i tyle. Tak więc soda pomogła w podniesieniu pH.