Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Posiadam akwarium 240l 120*40*50h. Pierwszą moją obsadą był zestaw gatunków hongi maingano i saulosi. Z perspektywy czasu odradzam wszystkim taką obsadę w tak małym akwarium. Hongi zdominowały całe akwa maingano i saulosi się nie rozmnażały i siedziały pochowane w kątach. Z czasem zredukowałem obsadę i obecnie posiadam 2 dorosłe samce saulosi. Zdecydowany jestem teraz na akwarium jednogatunkowe - saulosi. Samce które posiadam mają około 5 lat i są biało szaro czarne. Sądziłem że gdy z akwarium pozbędę się hongi i maingano samce wybarwią się. Tak się jednak nie stało. Mam rozumieć że są już za stare i nie zmienią barw? Co teraz? Dorzucić 8 sztuk młodych saulosi? Bo obawiam sie że dorosłe samce spowodują że maluchy też się nie wybarwią bo nie będą dominować A dominant jest stary i szary...Doradźcie prosze. Marzy mi się w miare spokojna żółto niebieska obsada

Opublikowano
kup 10 mlodych a stare oddaj

hmm pewnie tym co zaczynają :mrgreen: są niedoświadczeni i łykną hehe. Ale to tak nie powinno wyglądać.

Ja bym kupił młode. i obserwował co się będzie działo dalej...

Opublikowano
Elozox - komu ma oddać te 5 letnie ryby? Mógłbyś sprecyzować, bo ciekawi mnie ta kwestia :?

Ja nadwyzki oddaje do sklepu , dokladnie do diskusa w Warszawie np za pokam.

Opublikowano

Oddanie dwóch dorosłych samców może być problematyczne. Pytanie jak potraktowane przez nich zostałoby młode stadko? I czy młode samce wybarwiłyby się w takiej sytuacji?

Opublikowano

Głosów odradzającyh wrzucenie młodych saulosi do dwóch dorosłych samców nie widzę więc zaczynam się rozglądać za młodym stadkiem. Ile byłoby optymalnie 8-10? Może ktoś z Warszawy i okolic ma za dużo młodzieży?

Opublikowano

A tak się właśnie zastanawiam... Czy to możliwe że samce się nie wybarwiają bo nie używam specjalistycznych świetlówek akwarystycznych? Jest szanse że jak dam np aqua glo na tył i power glo na przód to ryby się jednak wybarwią? Czy na 5 letnie samce już nie ma rady i po prostu starość robi swoje i pozostaną już takie szare?