Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam takie pytanko 3 samiczki inkubują mi ikrę w pysku i zastanawiam się czy mogę wszystkie trzy samiczki przenieśc do jednego kotnika???

Opublikowano

jedna samiczka inkubuje drugi dzień a dwie pozostałe około 4-5 dni. wiadomo że jak coś to jeszcze odczekam z przenoszeniem, ale to tak na przyszłośc, a kotnik ma około 60-70 literków...

Opublikowano

Możesz je przenieść,kotnik dosyć duży,zrób kilka kryjówek i powinno być ok.Odłów je na kilka dni przed wypuszczeniem młodych,a gdy samica wypuści to ją odłów znowu do ogólnego.

BTW co zrobisz z taką ilością narybku?

Opublikowano
Do kotnika należy wpuszczać 1 samicę-trzymanie kilku samic w kotniku to zły pomysł....

Ponieważ?

Jeśli zaczęły nosić w tym samym czasie to nie widzę przeszkód.U mnie bez problemów w jednym kotniku donosiły 2 samice msobo,dzięki czemu udało się uzupełnić harem o samice,a ich nadwyżką zasilić potrzebujących klubowiczów :D

Opublikowano

Ja zaobserwowałem zupełnie odwrotność tego co piszesz.Mianowicie,inkubujące samice unikają jakichkolwiek zaczepek,po prostu odpływają do kryjówek.Cenią sobie spokój i nie interesuje ich bawienie się w "kotka i myszkę" z agresorami.

Opublikowano

Ja rowniez nie zauwazylem aby samice byly agresywniejsze podczas inkubacji.Moje kiedy inkubowaly, zawsze trzymaly sie gdzies w cieniu na uboczu i kazdej innej rybie schodzily z drogi.

Opublikowano

dzięki za odpowiedzi, chyba pożyczę sobie od kumpla 112l na ten kotnik i umieszcze je w nim ... mam nadzieje że dadzą rade:)...a co zrobie z taka ilością młodych hmmm sam narazie nie mam pojęcia!!!