Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Z całym szacunkiem to nie są kwiaty mego męża tylko moje.

Dzisiaj znajoma powiedziała mi, ze w domu ma kilka storczyków, które ciągle przepięknie jej kwitną. Pielęgnuje je w ten sposób, że doniczkę z kwiatem trzyma w większej doniczce, w której jest non-stop woda (kwiat korzenie ma więc zalane?). Czy ta roślina mogłaby utrzymać się więc w hydroponice? Pytam, bo z roślin to zielony jestem. :)

Opublikowano

Specem nie jestem ale jakieś storczyki w domu są i z tego co wiem to żonka raz na dwa - trzy tygodnie zalewa doniczke wodą. Wode wylewa po 12h, dawałem nawet wode z akwa ale różnic we wzroście nie zauważyłęm.

Opublikowano
Dzisiaj znajoma powiedziała mi, ze w domu ma kilka storczyków, które ciągle przepięknie jej kwitną. Pielęgnuje je w ten sposób, że doniczkę z kwiatem trzyma w większej doniczce, w której jest non-stop woda (kwiat korzenie ma więc zalane?). Czy ta roślina mogłaby utrzymać się więc w hydroponice? Pytam, bo z roślin to zielony jestem.

Zależy jaki jest to gatunek storczyka, jeżeli jest to epifit, czyli wymagajacy okresowych przesuszeń to nie.

Z tego co piszesz, znajoma trzyma go w warunkach wodnych. Tak więc zdecydowanie hydroponika tak. Proponuję do tej większej donicy włożyć zwykły brzęczyk, to da natlenienie, korzenie storczyków lubia powietrze.

Opublikowano
Specem nie jestem ale jakieś storczyki w domu są i z tego co wiem to żonka raz na dwa - trzy tygodnie zalewa doniczke wodą. Wode wylewa po 12h, dawałem nawet wode z akwa ale różnic we wzroście nie zauważyłęm

To typowy epifit. "Wiele gatunków to epifity – rosną one na pniach drzew, często wysoko nad ziemią. Takie miejsce życia oznacza narażenie na okresowe zmiany od dużej wilgotności w trakcie opadów do szybkiego przesychania na wietrze"

Opublikowano
Dzisiaj znajoma powiedziała mi, ze w domu ma kilka storczyków, które ciągle przepięknie jej kwitną. Pielęgnuje je w ten sposób, że doniczkę z kwiatem trzyma w większej doniczce, w której jest non-stop woda (kwiat korzenie ma więc zalane?). Czy ta roślina mogłaby utrzymać się więc w hydroponice? Pytam, bo z roślin to zielony jestem.

Zależy jaki jest to gatunek storczyka, jeżeli jest to epifit, czyli wymagajacy okresowych przesuszeń to nie.

Z tego co piszesz, znajoma trzyma go w warunkach wodnych. Tak więc zdecydowanie hydroponika tak. Proponuję do tej większej donicy włożyć zwykły brzęczyk, to da natlenienie, korzenie storczyków lubia powietrze.

jest to storczyk marki storczyk. :) Kwiatek produkowany w Holandii, ostatnio masowo sprzedawany w Polsce, ten - których mnóstwo w sklepach i składach budowlanych. Niebawem będę budował nową donicę do nowego akwa, więc o efektach dam znać wiosną.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

niewiem co na mnie robi wiesze wrazenie, to akwarium z filtrem czy fakt ze cala chate sam zrobiles, masakra, podziwiam cie, jak sie juz wkrecisz w robienie rzeczy samemu to juz nie mozna przestac;]

wielkie gratulacje masz przepiekny dom i widok za oknem, zona wspiera wbudowie akwa, pewnie szczesliwy z ciebie facet

wszystkiego dobrego, a ja z jezorem na wierzchu wracam do zdjec

Opublikowano

Dzięki za dobre słowo człowieku :D . Szczęśliwy, nie narzekam. Ale trochę mnie to kosztowało po drodze. Pierwszej żonie zostawiłem mieszkanie, drugiej dom, kandydatka na trzecią oskubała mnie nawet z roweru :D . Trzecia żona okazała się właściwą kobietą na właściwym miejscu i we właściwym czasie. Zawsze da się zacząć wszystko od nowa - wystarczą dwie zdrowe ręce i głowa na swoim miejscu :D .

Trochę poulepszałem filtrację w akwa. Mniej więcej za tydzień zamieszczę foty. Nie mam za bardzo teraz na to czasu, bo wrazam z roboty z "jęzorem na brodzie", a potem zasiadam do kompa i kończę właśnie projekt "kombajnu akwaponicznego". I pomyśleć, że jeszcze rok temu o tej porze nie odróżniałem skalara od gupika :shock:

Pozdrawiam