Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
a to jakaś nowość jest?

chyba że sam chcesz zacząć wprowadzać co jest czym w akwarystyce a co nie jest.

Sump to filtr biologiczny (otwarty) a czy będzie stał pod, nad czy na równi z akwarium to nic to nie zmieni - dalej będzie sumpem - więc proszę nie dezorientuj młodych adeptów i roboty wyszukujące googla ;)

http://pl.wikipedia.org/wiki/Filtr_biologiczny

jak byś pogrzebał głębiej to dowiedział byś się że sump to osadnik - w naszym przypadku osadnik wody

A Ty to piszesz koniecznie żeby się nie zgodzić? Wkleiłeś definicję która mówi że jest to zbiornik zewnętrzny, tymczasem u Alexa jest on w akwarium. To co w/g Was nazwiemy panelem filtracyjnym? I dlaczego 99% projektów, na wszelkich forach (pl i zagr.), nazywa panelami wszystko na równi z poziomem wody, a sumpami pod? No chyba że Yaro sam pisałeś tą definicję na wikipedii :P

Opublikowano

lubię się posprzeczać :P

jednak dla mnie sump to nic innego jak właśnie ta definicja z wikipedii.

którą sam napisałem ;):D

Opublikowano

Ja tez sadze, ze nie ma znaczenia czy zbiornik jest u gory czy na dole. Niemal wszystko odbywa sie dokladnie tak samo. Jedyna roznica jest taka, ze w zbiorniku na akwa wode trzeba pierw wpompować a potem dopiero bedzie sama spływac...

Opublikowano

Sir_Yaro, nie mówimy tez o hydroponice - Alex ma w baniaku, postawiony na bloczku gazobetonu najzwyklejszy szklany panel przelewowy, zawierający pompę, pewnie jakieś wkłady itp, który zasila hydroponike nad akwa...

A wszyscy nazywają to sumpem - czym nie jest.

Opublikowano

:D Ale wsadziłem kij w mrowisko :)

Panowie, w tym sporze The Winner is ............. Mr. Makok !!!!!!

Definicja z linku, który zamieścił brzmi:

sump (subreve.gifmp)

n.1. a. A low-lying place, such as a pit, that receives drainage.

Czyli dla słabo kumatych w angielskim - nisko położone miejsce (ale nie najniższe, bo byłoby "lowest" [...], które drenuje (drenaż).

Przy okazji polecam odsłuchanie wymowy z tego linku - jeżeli ktoś w rozmowie używa "samp" to szlag mnie leciuteńko trafia.

Inne znaczenie, to:

1. (Engineering / Mechanical Engineering) a receptacle, such as the lower part of the crankcase of an internal-combustion engine, into which liquids, esp lubricants, can drain to form a reservoir

No tu jest full total kicha, bo odnosi się do mechaniki i oznacza niżej (ale nie najniżej) położonej części komory spalania silnika.

Jak ma się do tego akwarium? Drenaż jest chyba lepszym odniesieniem.

2. A hole at the lowest point of a mine shaft into which water is drained in order to be pumped out.

I tu jest najbliższe znaczenie - "dziura w najniżej położonym punkcie szybu kopalni, z której wypompowywana jest woda (dowolne tłumaczenie)"

Sorry, ale za cholerę moj baniak nie kojarzy mi się z komorą spalania, z której odsysane są produkty spalania, ani tym bardziej z drenażem, a już na pewno nie z kopalnią.

Czy ktoś mi to wyjaśni - początkującemu akwaryście?

Czy moja szklana skrzynka, wypełniona po brzegi mediami filtracyjnymi, pompą, zanurzona w akwarium, ustawiona na betonowym klocku powyżej dna jest odpowietrzeniem komory korbowodowej, dziurą w kopalni, czy może drenażem zbiornika? Bo ja już całkiem glupi jestem :D

Opublikowano

coraz ciekawsza ta dyskusja :D

teoria teorią, a tymczasem przyjęło się w akwarystyce nazywać sumpem wyłącznie zbiorniki położone niżej niż akwarium (w przeważającej części) oraz zdecydowanie na zewnątrz ;)

więc bardzo proszę nie siać dezinformacji :P