Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam takie pytanko, posiadam filtr JBL e 900 ma on 4 koszyki w środki w jednym mam już bioceramike a w innych jest gąbka na forum piszecie żeby załadować cały filtr bioceramiką ile mi potrzeba litrów jeszcze aby załadować te trzy pozostałe kosze ? ( nie wiem ile litrów mieści się w jednym koszyku )

Opublikowano

Ok wczoraj kupiłem 3l w kubełku jest jeden koszyk zapełniony więc mi wystarczy nie muszę dokupywać :) a na jak długo taka ceramika wystarcza ? kiedy przychodzi czas aby ją całą wymienić ?

Opublikowano
a na jak długo taka ceramika wystarcza ? kiedy przychodzi czas aby ją całą wymienić ?

Gwarancja dożywotnia :wink: Raz w roku delikatnie przepłukać w wodzie w akwa,co kilka lat możesz część złoża wymienić na nowy ale czy będzie to konieczne to stwierdzisz po parametrach wody.

Opublikowano
:) dzięki za info a nasówa mi się jeszcze jedno pytanie czy świderki można mieć w malawi i czy warto je mieć ? Pozdrawiam :D

Świderki jak najbardziej,przeczesują podłoże likwidując ewentualne strefy beztlenowe oraz zjadają pokarm który opadł na dno a pysie go nie wszamały :D

Chyba każdy je ma w swoich baniaczkach...

Opublikowano

A czy w jakiś sposób bioceramika wpływa na ph wody lub na inny związek ? Czytam tak forum i mają ludzie problemy z utrzymaniem prawidłowych warunków w wodzie no i przyznam się szczerze że boje się tego :/ ale mam nadzieje że dzięki waszej pomocy uda mi się trzymać wszystko tak jak być powinno i nie będę miał z tym problemu :) Z kranówki moje ph to 7,5.

Opublikowano

Do podniesienia/utrzymania pH sprawdza się soda jak i sól JBL aquadur Malawi.Z naturalnych rzeczy to tak jak pisał Siwy grys do kubła bądź wapień w akwa który podniesie i utrzyma wartość pH,bądź piaskowiec -ale on pomaga tylko utrzymać parametr...

Opublikowano

A co myślicie o tych testach tropicala GH i KH http://allegro.pl/tropical-test-gh-kh-i1207083153.html

w domu już posiadam PH tropicala, a NO2 i NO3 kupił bym JBLa bo na początek lepiej mieć dokłądne pomiary, tak szukam bo chciał bym żeby wyszło mnie jak najtaniej tylko czasmi tanie jest drogie i tylko żebym jednak nie okazało się jak już kupił bym te GH i KH tropicala to że są nie dokładne i musze kupić inne lepsze. ( kusi ten tropical bo są dwa testy do pomiaru za 16 zł ) Czy lepiej kupić odrazu te JBLe ? To może zawczasu kupie tego grysu w razie czego żeby był najwyżej dam go do jednego koszyka w kubełku.

Ps. Zbiornik planuję zalewać w połowie tygodnia.