Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam . Chce podłączyć pompę do akwarium i spiąć ją w jeden układ z kubłem, i mam pytanie czy coś takiego wypali. chce podłączy jeszcze jednego narurowca przed pompą. Z góry dzięki.

post-8046-14695712607513_thumb.jpg

Posted

Po przetestowaniu pompy Newjet 1200 w praktyce mogę Ci tylko doradzić że o wiele lepiej działa ona na początku układu czyli jeżeli jest zanurzona w akwarium i pcha wodę w obieg pomagając tym samym kubłowi uporać się z oporami narurowca.

Z Twojego rysunku jakoś ciężko wyczytać jaką miałaby pełnić rolę...

Weź pod uwagę to że ktoś nazwał tę pompę 1200 i podaje że ma ona 1200lph nie do końca jest zgodne z prawdą (chyba że w jakichś warunkach laboratoryjnych).

Ja mierzyłem jej przepływ obciążając ją pustym korpusem narurowym i wodomierzem i przepływ był w okolicach 300lph.

Z załadowanym 2 litrowym korpusem (wypełnionym czymś na podobieństwo keramzytu), pustym korpusem narurowym i wodomierzem - realny przepływ był w okolicach 40lph!

Wszystko powyższe przy pompie zamontowanej jako zewnętrzna.

Po zamontowaniu pompy wewnątrz baniaka i obciążeniu:

- 4 korpusy narurowe - puste

- 2 litrowy korpus wypełniony keramzytem

- niedziałająca pompa CO

- wodomierz

pompa (a w sumie jest to miniaturowa pompeczka) spisywała się na tyle dobrze że zdecydowałem się umieścić ją docelowo w baniaku aby po pierwsze pomagała pompie CO, po drugie w przypadku awarii pompy CO siła z jaką przepycha ta pompa wodę starczy do podtrzymania biologii (coś koło 20-30lph)

Posted

Wielkie dzięki za informacje, chciałem przed pampą dać jeszcze narurowca żeby pracowała jako mechanik, ale widzę ze nic z tego :/ , tego sie właśnie obawiałem a nigdzie nie mogłem znaleźć konkretnych informacji. Jeszcze raz wielkie dzięki będę testował , i chyba faktycznie ją dam pod wodą. Pozdrawiam