Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W końcu po roku czasu zalałem baniak, wczesniej ładując prawie 200kg piaskowca. Mocna kawa, pompa w razie awarii, duze wiadro, sterta szmat a po mojej prawej mop do podłogi:)...i jak by to wszystko miało pomóc w razie katastrofy. Na szczecie obyło sie bez uzywania któregokolwiek z wyzej wymienionych...nawet tej kawy nie wypiłem:). W zwiazku z tym, że zbiornik przetrwał próbe i stoi juz 3 dzien, nadzszedł kolejny etap czyli zakup filtracji. Pytanie do osób znających sie na rzeczy:)...Jakie jest wasze zdanie na temat kubła JBL crystalprofi 1500e x 2szt do 850L baniaka?

Czy jest to w miare dobry i ekonomiczny wybór na filtracje? Wasze uwagi odnosnie doboru fitracji do mojego zbiornika beda bardzo cenne. Z góry dziękuję i pozdrawiam wszyskich pasjonatów.

Opublikowano

A nie żałujesz braku sumpa? :) Jestem entuzjastą narurowców, sensownie zrobione (jest tu kilku ludzi zadowolonych ze swoich rozwiązań) zapewni ci i filtrowanie bio i mechaniczne, do tego cyrkulator i można zapomnieć o kuble. Ok, strzelam na ślepo nie wiem jaka będzie załoga. Może parka drapieżników, hm. Ale sądząc po tej kupie kamieni to będzie mbunarium, tak więc podtrzymuję swoje zdanie - opcja pompa obiegowa i kloszowe.

Opublikowano

Ale jako prefiltr do biologii tylko czy jako "pełnowartościowa" mechanika?

Bo jeżeli ma to robić za jedyną filtrację mechaniczną to może być kiepsko.

Jako prefiltr to wg mnie 100um jest wystarczający w zupełności...

Opublikowano

Jako prefiltr do kubła to 100um wystarczy,natomiast pełnej filtracji mechanicznej na tym nie "postawisz".Jeśli zdecydujesz się na narurowce to na KM znajdziesz dużo informacji a i parę rysunków się znajdzie na ten temat :wink:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

JBL-e mają duże straty na wydajności , przy lekkim nawet zabrudzeniu, znam z autopsji , ale jako filtracja biologiczna , jest bardzo dobry.

Napisz o obsadzie, u mnie JBL 500 ciągnął 800l bez problemu , ale obsada to było 16 ryb , choć dość dużych (Copaichromisy , duże aulony).