Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

- wielkość akwarium / 240l

- obsada/P.acei , M. red blue

- filtracja/wew.Resun B-2000 za radą hodowcy nie ma na razie zew./dojdzie chyba hydroponika

- parametry wody (obowiązkowo NO2, NO3, ph, TwO i TwW)/na razie zmierzyłem NO2 i jest równe 0,3 ale 2-3 dni wcześniej było 0,5 .[testy zooleku]

- sposób karmienia (częstotliwość, rodzaje pokarmów)/rzucam żarcie do akwarium :shock: :? / Hikari cichild gold , Tropical Malawi , Dainichi color supreme , Ovo-vit , czasami sera granured

- częstotliwość i wielkość podmian wody/15-20% raz na tydzień

Więc moje acei mają jakieś dziwne biało-przeźroczyste jakby klapki na oczach.

Myślałem , że moze to być od NO2 ale teraz sie zastanawiam , 2 sztuki padły.

Zauważyłem także u samiczki red blue dziwnie lekko zadarty pysk do góry ....

Znacie przyczyny tego?Czy to przez NO2 czy to jakaś choroba...?

Jak ją leczyć?

Czy jeżeli rybki usunę z akwa i akwa swoje odstoi z filtrem i jakimiś srodkami przeciw chorobom i po zmierzeniu parametrów bedą ok , to mogę dać za np. miesiąc nowych mieszkańców?

PS.piszcie szybko bo nie wiem co zrobić , doradźcie.

Opublikowano

kroczek33 przecież ty wszystko wiesz więc nie kumam po co pytasz.nie jeden pewnie Ci mówił że acei w 240 to raczej nie jest strzał w 10, do tego brak zewnętznego i wykrywalne no2 = amatorszczyzna.nie dziwie się teraz że masz kłopoty,ale tak na przyszłość to słuchaj rad kolegów z forum a będziesz miał mniej problemów. :wink:

Opublikowano

Słuchałem rad hodowcy , lecz najwyraźniej to był błąd.

Rybki spisałem już na straty.

PS.jurciu co ma wielkość acei do tego że są chore !? :shock: :?

PS2.CZy ta woda będzie nadawała się dla następnych gatunków ? Czy trzeba restart zrobić?

Dowiem się od was co to za choroba//?

Opublikowano

W tematach co potrzeba wiedzy,już mniej chętnie się wypowiadają...

Tylko tematy:Jaka obsada do 200l itp...

Niestety ;/

Preparat CMF (dawniej MFC)

-do zwalczania pasożytów, takich jak bakterie, pierwotniaki w tym kulorzęska Ichthyophthirius multifiliis (przyczynę tzw. ospy rybiej) i grzyby wywołujące pleśniawkę

-MFC - Uniwersalny preparat w postaci roztworu do odkażania wody w akwariach oraz do zwalczania zagrażających rybom ozdobnym wszelkich pasożytów, takich jak bakterie, pierwotniaki Đ w tym kulorzęska Ichthyophthirius multifiliis (przyczynę tzw. ospy rybiej) i grzyby wywołujące pleśniawki.

Lub SERA Baktopur direct,wewnętrzne choroby pochodzenia bakteryjnego też można rozpoznać po zmętnieniu oczu np...

Jak nie ma poprawy i nie ma dokładniejszych rad to może spróbuj z tym preparatem...

Chyba,że to np.Katarakta od przywry;/

Opublikowano

Aha, trzymanie ryb w takiej wodzie to wstyd :) A teraz do rzeczy: co wy chcecie leczyć, pokaż Kroczek chociaż zdjęcia. Te białe plamy to jak kłaczki waty, czy zmętnienia? Bo może uszkodzenie mechaniczne i zwyczajnie przejdzie.Innych ran nie ma, może dostały łomot od redów? Obecność azotynów w wodzie na pewno pogarsza sytuację powodując dodatkowy stres.

Opublikowano
Aha, trzymanie ryb w takiej wodzie to wstyd :) A teraz do rzeczy: co wy chcecie leczyć, pokaż Kroczek chociaż zdjęcia. Te białe plamy to jak kłaczki waty, czy zmętnienia? Bo może uszkodzenie mechaniczne i zwyczajnie przejdzie.Innych ran nie ma, może dostały łomot od redów? Obecność azotynów w wodzie na pewno pogarsza sytuację powodując dodatkowy stres.

Też miałem chwilowo NO2 powyżej 0,1,takich objawów nie było...

Mi się wydaje,że to nie uszkodzenie mechaniczne i SERA Baktopur direct powinien pomóc...

Opublikowano

Ran nie ma , te białe ślady to takie zmętnienia na oczach ;/

PS.przepraszam że post pod postem.

PS2.jeszcze jakby ktoś napisał jak stosować ten CMF by nie przesadzić a i nie za mało dać?

Opublikowano
Może wtedy spróbuję z tym CMF na początek , najwyżej jak nie zadziała to trudno , włożę po kuracji troszkę węgla przez filtr i mi przedmucha wode chociaż;/

Jak będziesz nowe ryby wpuszczał czasem to zmień całą wodę i na nowo wystartuj akwarium...