Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam baniak 240l, rybki ok. 1 roku

saulosi 3+8

rdzawe 1+3

Myślę jeszcze o ostaniej redukcji.

Zastanawiam się nad wariantami:

1. Saulosi 2+6, Rdzawe 1+3

2. Saulosi 3+8 (bez rdzawych)

A może jeszcze inaczej?

Co poradzicie?

Pozdrawiam

Cioofek

Opublikowano

Ja na Twoim miejscu bym zostawił jak jest.

Jeżeli będą się działy jakieś niefajne sytuacje z samcami saulosi (bo jeżeli będzie się coś działo to właśnie z nimi) będziesz mógł zredukować liczbę samców.

BTW wszystkie trzy są wybarwione?

Opublikowano

Sytuacja jest dziwna :) Jest dominant, ale nr.2 jest piękniej wybarwiony!!!(ma piękne, grube intensywne pasy. Dominat ma mniej pasów i ma jeszcze żółtawe krawędzie płetw. A trzeci zapowiada się ciekawie-choć, nie wybarwiony, zapowiada się obiecująco (ma gęste pasy). A Rdzawy zajął miejscówkę pod kamlotkiem 36kg i każdego stamtąd przegania :).

Opublikowano
A trzeci zapowiada się ciekawie-choć, nie wybarwiony, zapowiada się obiecująco (ma gęste pasy).

Pytałem bo sam przez przeszło rok miałem 3 i 4 samce saulosi i nigdy wszystkie nie były wybarwione naraz.

Zawsze jeden pozostawał nie do końca wybarwiony - choć czasami jak się stawiał wybarwionym to też się piękny robił... ale tylko na chwilkę...

Opublikowano

nie rób nic, bo z tego co opisujesz to się jeszcze dużo zmieni ;)

oddanie jednego samca może spowodować wojenkę o schedę i ustalenie nowych relacji.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Decyzja podjęta.

Ponieważ zafascynowało mnie akwarium jednogatunkowe, postanowiłem odłowić rdzawe a pozostawiłem Saulosi.

W akwarium co prawda nic niedobrego się nie działo ale akwarum 240l wydawało mi się za małe na 2 gatunki więc postanowiłem mieć kompletny haremik jednogatunkowy i wielopokoleniowy. Myślę, że moje sauloski będą zadowolone :)

Opublikowano

Brawo za podjęcie tak trudnej decyzji.Przy kilku akwariach jedno można przeznaczyć na jednogatunkowe,ale gdy do dyspozycji ma się tylko jeden baniak to tak łatwo już nie jest.Chce się wpuścić max.liczbę ryb i gatunków by było kolorowo...Powodzenia i pozdrawiam :wink: