Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Dysponuję akwarium o wymiarach 125x75x70 (70 to wysokość szkła) które było projektowane pod dostępne miejsce i z zamiarem założenia akwarium rafowego. Obecnie rafa oddaliła się w bliżej nieokreśloną przyszłość (ach te finanse) więc aby akwarium nie stało puste i nie straszyło postanowiłem (po naciskach ze strony kobiety) zasiedlić je yellowkami (akwarium jednogatunkowe).

Akwarium ma dno o wymiarach 122cm na 71 cm (wymiar wewnątrz) i jest dosyć wysokie. Komin znajduje się na środku bocznej ściany. Akwarium jest wbudowane w "półwysep" ściany i widoczne z trzech stron (dwa dłuższe i jeden krótki bok). Planuję na środku umieścić dość wysoką konstrukcję ze skał, dzięki czemu ryby będą miały sporo miejsca do pływania dookoła akwarium wokół tej konstrukcji i niekoniecznie będą mogły widzieć się wszystkie na raz.

Tyle tytułem wstępu. Teraz kolej na pytania:

1. Ile ryb waszym zdaniem powinienem wpuścić do tak przygotowanego akwarium?

2. Czy wprowadzać wszystkie na raz?

3. Co myślicie o zakupach ryb na allegro?

Z góry dziękuję za podpowiedzi.

Pozdrawiam,

Skoll.

Opublikowano
Witam,

1. Ile ryb waszym zdaniem powinienem wpuścić do tak przygotowanego akwarium?

2. Czy wprowadzać wszystkie na raz?

3. Co myślicie o zakupach ryb na allegro?

1 - jezeli definitywnie maja byc same yellowki to wg mnie 30-40 ryb bedzie spoko

2 - lepiej wpuszczaj partiami np. Po 10

3 - jezeli sprawdzony sprzedawca to czemu nie - poszukaj na forum od kogo ludzie kupuja dobrej jakosci ryby

Co do obsady to przemysl to jeszcze...

Opublikowano

Dzięki za szybką odpowiedź.

Co masz na myśli pisząc abym przemyślał jeszcze obsadę? Sądzisz że będzie zbyt monotonna? Mam trochę czasu na zastanowienie się bo szkło jeszcze nie jest zalane.

Pozdrawiam,

Skoll

Opublikowano

Te 71cm głębi robi wrażenie ... :wink:

Tak jak koledzy pisali rozważ inne pyszczaki niż yellowki... :wink:

Jeśli jednogatunkowo to oprócz demasonów przemyśl jeszcze inne jak np.msobo czy saulosi.

Co masz na myśli pisząc abym przemyślał jeszcze obsadę? Sądzisz że będzie zbyt monotonna? Mam trochę czasu na zastanowienie się bo szkło jeszcze nie jest zalane.

No tak,będzie żółciutko w akwa.Yellowki to ryba o pokojowym charakterze,przy innych agresywniejszych gatunkach będziesz miał możliwość obserwowania ciekawych "działań"mających na celu ustalenie hierarchii w stadzie.Przy saulosi czy msobo masz dymorfizm płciowy(samiec jest innego ubarwienia aniżeli samica).

1 - jezeli definitywnie maja byc same yellowki to wg mnie 30-40 ryb bedzie spoko

Oczywiście przed redukcją...docelowo około 25 ryb możesz tam hodować :wink:

Opublikowano
Te 71cm głębi robi wrażenie ... :wink:

Tak jak koledzy pisali rozważ inne pyszczaki niż yellowki... :wink:

Jeśli jednogatunkowo to oprócz demasonów przemyśl jeszcze inne jak np.msobo czy saulosi.

No tak,będzie żółciutko w akwa.Yellowki to ryba o pokojowym charakterze,przy innych agresywniejszych gatunkach będziesz miał możliwość obserwowania ciekawych "działań"mających na celu ustalenie hierarchii w stadzie.Przy saulosi czy msobo masz dymorfizm płciowy(samiec jest innego ubarwienia aniżeli samica).

Oczywiście przed redukcją...docelowo około 25 ryb możesz tam hodować :wink:

Że co?

25 ryb w 625l ?????

Kunta ma tutaj rację pisząc 30-40szt.

Yellowki to spokojne rybki i powinno być ich więcej :D

PS.25 ryb to w 300l można se hodować ;> http://galeria.klub-malawi.pl/details.php?image_id=4393&mode=search = 21 ryb http://galeria.klub-malawi.pl/details.php?image_id=2180&mode=search = 20 ryb http://galeria.klub-malawi.pl/details.php?image_id=9699 = 20 ryb

PS2. ja u siebie w akwa mam teraz 2 gatunki = 11 ryb i jest pusto troszkę ;/

Opublikowano
Kroczek, wziąłeś pod uwagę w jakim tempie rozmnażają się te ryby :?: Chyba nie, a warto.

Jeżeli będzie mało kryjówek , a kolega będzie odławiał inkubujące samice to nie będzie problemu.

PS.ja tam wolę oglądać duże , dorosłe , walczące i trące się ryby niż jakiś tam narybek co nie widać nawet płci. :?

Opublikowano
25 ryb w 625l ?????

Chopie,ten litraż robi oprócz głębi wysokość.Dno ma 121x71 gdyby doliczyć standardową wysokość 50cm daje to 433 litry.

Zastanów się najpierw choć chwilę,a później dopiero pisz bo już nie mam sił do Ciebie