Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam problem z płochliwością ryb, na początku zakupiłem młode soulsi 1-2cm, u nich nie było problemu z płochliwością mam ich 5 sztuk, następnie zakupiłem hongi około 4cm i maingano 4cm mam je około 1 tygodnia i przy podchodzeniu do akwarium chowają się i także przy jedzeniu są wystraszone jakby się czegoś bały, natomiast te soulsi nadal nie są płochliwe. Mam akwa 150l. Czy z czasem im to minie?

Opublikowano

soulusiakom nie przeszkadzają wcale tamte ryby, mój kumpel ma jeszcze soulsy i jak podrosną i bedzie można określić płeć to się z nim powymieniam żeby było odpowiednio, ogólnie to miałem 6 sztuk soulsi ale 3 sztuki były bardzo małe i jedna z nich gdzieś przepadła (wtedy jeszcze nie było innych ryb w akwa tylko glonojad z 9 cm). Chciałem mieć kontrolowane przerybienie. A co do płochliwości to poszukałęm żę niby jak jest za ostra biel w akwa , za mocne światło, złe parametry wody, a u mnie soulusiaki czują się dobrze i wszystko mam ok. Ryby tylko uciekają jak podchodze do akwa a jak chwile posiedze to wypływają.

Opublikowano

Ryby nowe w akwa to sie boja.

Napisz jak z parametrami u Ciebiem

Jak w porzadku to z czasem powinno przejsc.

Co do obsady to propoponuje poszukac nowego domu dla hongi I zostawic saulosi z maingano.

Kontrolowane przerybienie zrobi Ci sie samo nie musisz o to sie martwic przy zakladaniu akwa.

Opublikowano
soulusiakom nie przeszkadzają wcale tamte ryby

Gdy podrosną to będą sobie przeszkadzać w takim litrażu...

i wszystko mam ok.

oprócz obsady...zostaw same saulosi i będziesz miał ładne jednogatunkowe akwa :wink: